Головна

Боррель звинуватив Угорщину у блокуванні військової допомоги ЄС для України

Угорщина блокує військову допомогу ЄС Україні

ЄС: Угорщина не допомагає Україні військовою допомогою

Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що внески Угорщини в Європейський фонд миру не використовуються для військової допомоги для України. Водночас він зауважив, що рішення щодо використання цього фонду і відносно захисту України має приймати ЄС за принципом консенсусу.

Боррель зазначив, що Угорщина не погодилася на використання їхнього внеску для будь-якої форми військової допомоги. Однак, для ухвалення рішень щодо цього фонду потрібна одноголосність, і наразі семеро правових актів, необхідних для надання військової допомоги для України, перебувають на стадії розгляду.

Боррель наголосив, що це не фінансова проблема, а проблема людських життів, і затримка може мати негативні наслідки. Він також підкреслив, що вирішення цього питання є одним з найважливіших зобов'язань ЄС.

Залишивши цитати Борреля в оригіналі:

Ми погодилися, що угорський внесок у Європейський фонд миру не буде використаний для поставок військової допомоги для України. Було погоджено, що їхній внесок не буде використовуватися не лише для летальної або нелетальної, - для будь-якої військової допомоги для України. Але, відповідно до наших правил, як ми розуміємо їх зараз, нам необхідно мати одноголосність, щоб ухвалити ще сім правових актів, що перебувають на стадії розгляду.

Високий представник ЄС також зауважив, що хоча країни-члени мають право висловлювати незгоду, важливо забезпечити пропорційність між занепокоєнням та вагою питань.

Джерело: Укрінформ

Читайте також: