Чи штрафуватимуть власників генераторів за шум: пояснення Мінохоронздоров’я

Чи штрафуватимуть власників генераторів за шум: пояснення Мінохоронздоров’я

Міністерство охорони здоров'я повідомляє, що під час ліквідації аварійних та надзвичайних ситуацій не застосовуються норми щодо допустимого рівня шуму від генераторів. У соцмережах поширюється неправдива інформація про штрафи для власників генераторів за перевищення рівня шуму з посиланням на санітарно-гігієнічні норми, але Міністерство охорони здоров'я стверджує, що це не відповідає дійсності.

Згідно зі статтею 32 Закону України "Про систему громадського здоров'я", рівень шуму на захищених об'єктах не повинен перевищувати державні медико-санітарні норми. Але ці вимоги не застосовуються під час ліквідації аварій, стихійних лих та в разі, коли шумні прилади забезпечують життєдіяльність будівель.

Міністерство нагадує, що робота генераторів може мати негативний вплив на здоров'я людей і довкілля через шум, вібрації та шкідливі викиди.

Зараз українська енергосистема перебуває у складній ситуації, і Кабінет міністрів планує скоротити перелік споживачів, яких не будуть відключати від електроенергії, для зменшення тривалості відключень.

Сподіваємося, що ситуація з енергопостачанням полегшить до кінця липня, а об'єкти, які не підлягають знеструмленню, будуть оновлені для забезпечення стабільності енергосистеми.

Читайте також: