Голова громади на Сумщині, куди прориваються ворожі ДРГ, просить повернути селянам зброю

Голова громади на Сумщині, куди прориваються ворожі ДРГ, просить повернути селянам зброю

Жителям Хотінської громади спочатку роздали зброю для захисту будинків та селищ, але потім її відібрали. Очільник громади Микола Торяник пояснив, як громада зустріла ДРГ та як їм забрали зброю.

Останнім часом на території Хотінської громади стали частіші заходи ворожих ДРГ. Проте голова громади спокійно реагує на цю інформацію.

"Якщо хтось побачив незнайомих осіб, він повідомляє нас. Ми передаємо інформацію до відповідальних служб Збройних сил та прикордонникам про наявність ворожої групи, а також повідомляємо громаді", - пояснив Микола Торяник.

Голова громади зазначив, що в таких ситуаціях з ДРГ вони хотіли б мати зброю. Він розповів, що на початку війни їм роздали зброю, а потім її забрали.

"Після року з початку війни поліцейські їздять по селах та вимагають: "Здайте зброю! Здайте зброю!". Поліція з'явилася в нашій громаді, хоч її не було з лютого 2022 року. Вони приїхали з евакуації і почали забирати зброю у місцевих мешканців. Але чому вони забирають її на кордоні? Це ж сіра зона, розумієте!" - зазначив Микола Торяник.

На його думку, зі зброєю жителі могли б захищати свої будинки та один одного. У громаді є багато мисливців, які мають дозволи на зброю.

За останніми повідомленнями, російські ДРГ намагаються провірити українську оборону на Сумщині. Але сили оборони регіону та навіть території РФ нейтралізують ворога, повідомив речник оперативно-тактичного угруповання "Сіверськ" Вадим Мисник.

Згідно з звітом американського Інституту вивчення війни (ISW), бій біля Журавки на Сумщині може свідчити про постійну присутність окупантів на цих позиціях, які можуть готуватись до наступальної операції в Сумській області, або ці позиції були досягнуті обмеженим транскордонним рейдом.

Читайте також: