Голова громади на Сумщині розказав, як людям живеться на кордоні з Росією

Голова громади на Сумщині розказав, як людям живеться на кордоні з Росією

У Хотінській громаді, що знаходиться на прикордонній зоні, існують складнощі з транспортним сполученням та електроенергією. Голова громади Микола Торяник розповів про те, як влада допомагає мешканцям селищ в таких умовах.

За словами Торяника, евакуація вже декілька разів проводилася, і більшість мешканців виїхала з прикордонної зони, але деякі люди відмовляються покидати свої домівки. 

У громаді залишилося близько 3,5 тисячі осіб, серед яких 200 дітей. Оскільки діти живуть поза п'ятикілометровою зоною, для них евакуація не є обов'язковою.

Одним з найважливіших проблем є відсутність електроенергії у деяких селах громади. Ворог знищує електричні вишки, але місцева влада активно відновлює їх. Найскладніша ситуація у селі Степне, де планується протягти електрокабель під землею.

Голова громади також поділився інформацією про ситуацію в окремих селах, які були атаковані ДРГ. Село Журавка залишилося без жителів, одна людина загинула в Веселівці, а в Володимирівці відсутнє світло, але там живуть двоє людей.

Незважаючи на відсутність військової адміністрації, співпраця з правоохоронцями та військовими проходить в штатному режимі. Мешканці громади надають допомогу військовим, виконуючи необхідні роботи.

Транспортна проблема в районі також питанням гостре, оскільки перевізники відмовились їздити по селах через загрозу обстрілів. Проте місцева рада забезпечує перевезення маршруткою двічі на день для жителів громади.

За даними американського Інституту вивчення війни (ISW), бій біля Журавки може свідчити про постійну присутність окупантів на цих позиціях, що може бути підготовкою до наступальної операції в Сумській області або результатом обмеженого транскордонного рейду.

Також у Сумській області судять місцевого жителя, який виробляв зброю для захисту свого села під час російського вторгнення.

Читайте також: