Харків втратив власну електрогенерацію – Терехов

Харків втратив власну електрогенерацію – Терехов

Завдяки серйозним пошкодженням енергетичної інфраструктури, Харків більше не може забезпечити себе власною електроенергією. Зараз місто отримує електрику з інших населених пунктів. Про це повідомив мер Харкова Ігор Терехов в інтерв'ю естонській телерадіомовній компанії ERR.

“Сьогодні в нас немає власної генерації в місті і ми змушені отримувати електрику з інших міст. Це дуже складна ситуація, і ми розуміємо, наскільки небезпечна вона є. Не можна входити в зиму з такою системою енергозабезпечення, оскільки від нього залежить інфраструктура міста, включаючи водопостачання та газо- і теплопостачання”, - наголосив він.

Терехов закликав інвестувати в енергетичну галузь вже зараз. Зараз є домовленості з урядом щодо субвенції на підготовку міста до опалювального сезону. Він впевнений, що ці кошти будуть витрачені на когенераційні установки і генератори електроенергії.

“Таким чином, ми будемо використовувати кошти міського бюджету, майбутню субвенцію, а також ми маємо домовленості в Берліні щодо отримання 25 млн євро для цих цілей”, - зазначив міський голова.

Терехов також наголосив, що Європейський банк реконструкції та розвитку направив проект угоди щодо цих коштів для Харкова. Він впевнений, що зможе придбати необхідне обладнання.

“Проте, цей процес дуже складний, оскільки виробництво такого обладнання займає кілька місяців. Ми вже провели переговори з усіма виробниками, які виготовляють таку продукцію. Ми забронювали певну частину під наші гарантії, оскільки не можемо відкласти цей процес. Для нас дуже важливо, щоб все це було зроблено”, - підкреслив мер.

Терехов заявив, що влада працює над тим, щоб всі жителі Харкова були забезпечені теплом. “Ми докладаємо максимальні зусилля для цього. Те, що ми зараз робимо, ніяке інше місто в світі не робило. Нам потрібно змінити всю систему енергопостачання, водопостачання та теплопостачання. Наша ідея - будувати маленькі підстанції, які неможливо зруйнувати. Вони мають потужність від 1 до 3 мегават”, - пояснив мер.

Нагадаємо, Інститут вивчення війни повідомив про те, що 31 травня російські війська трохи просунулися на північний схід від Харкова, внаслідок проходження безперервних позиційних боїв на північ і північний захід від міста.

Читайте також:

  • Битва за Харківщину. Командир легендарної 92-ї окремої штурмової бригади - про поточну ситуацію
  • Битва за Харківщину. Детальний аналіз

Читайте також: