Хотів передати секретну інформацію до Росії. Як суд у США покарав нового шпигуна

Американський суд засудив колишнього співробітника Агентства національної безпеки за спробу продати інформацію російському агенту

32-річний Джаре Себастьян Далк, колишній співробітник Агентства національної безпеки (NSA) США, був засуджений американським судом до 21 року в'язниці. Він був звинувачений у спробі продати секретну інформацію російському агенту. Про це повідомлено Мін'юстом країни.

З'ясувалось, що Далк зустрівся із співробітником Федерального бюро розслідувань (FBI), який притворився російським шпигуном. Судовий процес розкрив подробиці цієї зустрічі. Вона відбулася 26 серпня 2022 року в Денвері, де Далк запросив від шпигуна $85 тис. в обмін на всю інформацію, яку він мав. Далк також зобіцяв продовжувати надавати інформацію після повернення до Вашингтона.

За допомогою портативного комп'ютера та інструкцій, наданих таємним агентом FBI, Далк передав п'ять файлів 28 вересня 2023 року. Чотири з цих файлів містили абсолютно секретну інформацію. В повідомленні, яке супроводжувало передачу файлів, Далк висловив радість надання цієї інформації і сподівання на взаємовигідну дружбу. FBI негайно затримало його.

Директор ФБР Крістофер Рей відреагував на вирок, заявивши, що це має бути суворим попередженням для всіх, хто відповідає за захист національної інформації. Він попередив, що зрада такої довіри матиме наслідки.

Асистента члена партії "Альтернатива для Німеччини" затримано за звинуваченням у шпигунстві на користь Китаю

У місті Дрезден був затриманий асистент одного з представників правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" в Європарламенті. Його підозрюють у зв'язках з китайськими розвідувальними службами. Про це повідомляє DW.

За інформацією німецьких ЗМІ, підозрюваний, 43-річний Цзянь Г., працював у команді депутата Європарламенту від партії "Альтернатива для Німеччини" Максиміліана Кра. Докладні подробиці цього випадку поки невідомі.