ISW пояснив, що означає отримання ракет Atacms для України

За допомогою ракет Atacms, які були надані Україні США, можна послабити логістичну систему Росії та нанести удари по аеродромам і складах. Ці ракети мають велике значення для України, особливо якщо їх поєднати з наземними операціями Сил оборони. Про це свідчить звіт американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики стверджують, що американська допомога може прибути до України на фронт раніше, ніж очікується з боку Росії.

«Ситуація на полі бою буде погіршуватися, доки українські сили не отримають достатньо військової техніки і не зможуть її використати. В найближчій перспективі українським військам може бути важко захищатися від російських військ поблизу Часового Яру і на північний захід від Авдіївки»

Зауважується, що наявність вистачаючої кількості ракет Atacms великої дальності дозволить українським військам послабити російську логістику і застрашувати російські аеродроми у тилу.

Крім того, ці ракети можуть становити серйозну загрозу для російських складів боєприпасів у задніх районах і змусити російське командування вибирати між посиленням наявних складів і подальшим розселенням складів по всій окупованій Україні.

«Російські війська, можливо, вже адаптувалися до потенційних нових українських ударних можливостей після використання Atacms у жовтні 2023 року, хоча залишається незрозумілим, чи достатньо укріплені або розселені склади боєприпасів окупантів»

ISW нагадує, що прибуття ракетних систем Himars в Україну в червні 2022 року дало можливість українським військам здійснити важливу операцію з перехоплення на підтримку контрнаступних дій в Херсонській і Харківській областях. Це змусило російське командування розширити логістичну систему і ускладнило поставки боєприпасами і матеріалами.

Тому аналітики стверджують, що українські удари по російським об'єктам логістики або російській авіації в глибині тилу матимуть оперативне значення, але тільки в тому випадку, якщо їх успішно поєднають з наземними операціями і використовують ослаблені російські можливості.

Нагадаємо, що радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван підтвердив, що Україна вже отримала далекобійні ракети Atacms.

Президент США Джо Байден підписав закон H.R. 815, який містить понад $60 млрд для підтримки національної безпеки, включаючи допомогу Україні. Інформація про озброєння, яке Україна отримає у новому пакеті військової допомоги від США, стала відомою.

Читайте також:

  • $61 мільярд – наш! Конгрес схвалив допомогу Україні: хто насправді отримає ці гроші?
  • Atacms для України: Головна інтрига американської допомоги