Київ зупинив аукціон з надання в оренду Житнього ринку

Департамент промисловості та розвитку підприємництва КМДА, після почутих занепокоєнь громадськості, звернувся до Департаменту комунальної власності з проханням скасувати аукціон з оренди Житнього ринку, який мав відбутися 15 квітня. Про це інформує пресслужба КМДА.

«Дослухавшись громадськості, Департамент промисловості та розвитку підприємництва звернувся до Департаменту комунальної власності з проханням відмінити проведення аукціону 15 квітня», - йдеться у повідомленні.

Департаменти спільно з громадськістю працюватимуть над оновленням умов для майбутнього інвестора, які дозволять створити та реалізувати оптимальну концепцію відродження ринку.

«Головною умовою оренди Житнього ринку залишиться терміновий капітальний ремонт та збереження функціоналу. Концепція відродження ринку має бути погоджена з киянами. Найближчим часом профільні департаменти спільно з представниками громадськості будуть працювати над цим», - додали у пресслужбі.

У чому особливість Житнього ринку

Житній ринок розташований на Подолі і існує з часів Київської Русі. Він оточений храмами, зокрема, церквою Богородиці Пирогощі. Ринок був основним торговельним центром у XV столітті, тут проводилися ярмарки. Також Житній ринок вважався одним з головних торговельних центрів міста за рахунок свого розташування близько до Дніпра та гавані.

У 1980 році була побудована нова будівля ринку, яка мала 1350 торгових місць і стала найбільшим критим ринком у Європі. Його площа становить понад 11 тисяч квадратних метрів. Фасад ринку оздобили металевим панно «Із варяг у греки» художника Анатолія Домнича з нагоди святкування 1500-річчя Києва.

Хто керував Житнім ринком

До кінця січня Житній ринок перебував у оренді у компанії німецького бізнесмена Флоріана Болена. Він планував створити фудкорт і пивний паб на другому поверсі. Однак місто судилося з ним через неплатіжки та невиконання капітального ремонту.  

Раніше ресторатор Євген Клопотенко заявив, що він хотів би відновити Житній ринок. Він готовий залучати донорів для фінансування ремонту даху, але наразі немає проєкту відновлення будівлі.

Клопотенко vs Кличко

Ресторатор звернувся до мера Києва Віталія Кличка з проханням допомогти відновити Житній ринок. Він закликав їх зустрітися та обговорити цю проблему як люди, яким не байдужа доля міста.