Комета, яку не бачили останні 70 років, може пролетіти повз Землю

Комета, яку не бачили останні 70 років, може пролетіти повз Землю

Науkовці рекомендують уважно стежити за небом найближчими днями, оскільки поряд із Землею має пройти комета з 69-річною орбітою. Про це повідомляє The Hill.

Комета 13P/Ольберса, названа на честь астронома Генріха Ольберса, якому приписують перше виявлення комети у 1815 році. P означає періодичність, що означає, що кометі треба менше 200 років, щоб повністю обійти свою орбіту. Кометі присвоєно номер 13 через те, що вона є 13-тою ідентифікованою періодичною кометою.

За даними НАСА, комета вважається "навколоземним астероїдом" через близькість її орбіти до Землі, але її вважають безпечною. Комета наблизиться до орбіти Землі на відстань 1,9 астрономічних одиниць, що становить 1,9 середньої відстані між Землею і Сонцем, або близько 284 млн кілометрів.

Під час свого проходу по орбіті, комета буде на відстані 1,18 а.о. від Сонця. Комета наближається до своєї найближчої точки до Сонця, відомої як перигелій, яку досягне в неділю, 30 червня. Її найближча точка до Землі буде досягнута 20 липня.

Орбіта комети є еліптичною, а її подорож триває 25,400 днів. Останнє спостереження комети було здійснене Міжнародним астрономічним союзом відомим Центром малих планет 12 вересня 1956 року.

StarWalk зазначає, що в неділю комету можна буде побачити через бінокль, а її максимальна яскравість становитиме 6,5. Комета проходитиме через нижню частину сузір'я Рисі та почне переходити над Малим Левом в середині липня.

У квітні до Землі наближалася комета під назвою 12P/Понс-Брукс, розміри якої перевищують висоту найвищої гори світу - Еверест (висота 8,849 метрів над рівнем моря за даними "Главкома").

Науковці стверджують, що розмір комети становить 20 кілометрів, і вона відноситься до класу криовулканічних. Це означає, що при нагріванні всередині комети тиск зростає, а потім викидаються пил, гази та лід. Після одного з таких випадків комета виявилася оповитою серпанком, що нагадує роги та призвело до її назви Диявольська комета.

До речі, з 2010 року внутрішнє ядро Землі обертається повільніше, ніж випередньо. Цей загадковий тренд може призвести до незначних змін у загальному обертанні планети та тривалості дня. Про це повідомляє livescience, посилаючись на нове дослідження, опубліковане у журналі Nature.

Читайте також: