Кулеба розкрив деталі переговорів щодо поставок ЗРК Patriot

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що якби країни, на території яких знаходяться американські батареї Patriot, були готові передати їх Україні, то вони могли бути на озброєнні ЗСУ протягом кількох тижнів.

Про це він сказав в інтерв'ю ТСН.Тижню.

Згідно з його словами, захист від повітряних атак є найважливішою темою для України з початку конфлікту, і Президент Зеленський поставив за мету "добитися" встановлення систем Patriot на всіх рівнях оборони.

"Усі системи Patriot залежать від США. Це американська технологія. Ми добре знаємо, де вони знаходяться. Вже йдуть активні переговори про передачу 2 батарей Patriot і однієї батареї SAMP-T. Якби країни, де вони знаходяться, були готові їх передати нам зараз, то це зайняло б лише кілька тижнів", - підкреслив міністр.

Дмитро Кулеба також зізнався, що погоджується на будь-які умови зі своїми західними партнерами, що допоможуть захистити українське небо від можливих російських атак.

"Коли ми зачинені за дверима, я кажу всім нашим партнерам: 'Що завгодно - хочете орендувати, орендуємо. Хочете, щоб Patriot захищав ваш кордон, надамо таку можливість, але дайте нам'", - розповів міністр.

Кулеба зазначив, що "бунт" Європарламенту, який вимагав фінансування Ради ЄС до отримання Україною додаткових систем Patriot, був "заслугою активної роботи української команди".

"Ми прокинули політичні сили в Європарламенті. Ми зуміли привернути увагу громадськості. Люди бачать, що відбувається, і думають, як їм можна допомогти Україні. Ще 3 тижні тому ніхто окрім нас не говорив про необхідність нових систем. Ми кричали про це, і нарешті отримали результат", - підкреслив він.