Латвійський національний театр заборонив використання російської мови у виставах

Латвійський національний театр заборонив використання російської
Латвійський національний театр заборонив використання російської

Латвійський національний театр відмовився дозволяти виставу «Записки божевільних» російського режисера Дмитра Кримова через його засудження війни. Вистави російською мовою також заборонені до закінчення війни в Україні. Про це заявив директор Національного театру Маріс Вітолс, повідомляє Delfi.

«Сцена Національного театру не є відповідним місцем для гастролей російською мовою, особливо коли Росія продовжує вести війну в Україні під керівництвом Путіна», - заявив Маріс Вітолс.

У виставі головні ролі виконують Чулпан Хаматова і Максим Суханов, які покинули Росію після вторгнення. Договір на оренду майданчика для гастролей було укладено взимку, проте тепер театр вирішив, що це рішення «обурює громадськість».

Таким чином, Латвійський національний театр заборонив гастролі російською мовою на своїй сцені до кінця війни в Україні.

«Це рішення театру не спрямоване проти професійних артистів, які залишили Росію після початку війни і засуджують злочинний режим Путіна», - підкреслив Вітолс.

Вистава «Записки божевільних» розповідає історію про російських артистів, які пішли з країни і намагаються зрозуміти своє місце у світі «після початку конфлікту в Україні».

Нагадаємо, що уряд Латвії затвердив новий держстандарт освіти, який передбачає поступове припинення вивчення російської мови як другої іноземної мови в школах країни. Школярі, які зараз вивчають російську і не бажають продовжувати, мають право позбавитися предмета.

Нещодавно поліція Ризького мікрорайону затримала чоловіка в бейсболці з російською символікою, який вчиняв агресивні дії. Про це повідомляє Delfi.

Читайте також