Мобілізація та відстрочка: в Україні перевірять усіх аспірантів-контрактників

Студенти з контрактом будуть перевірені
Студенти з контрактом будуть перевірені

Міністерство освіти та науки України вводить нові правила для аспірантів на контрактній основі. Про це повідомляє 24 канал.

За словами народної депутатки та секретаря Освітнього комітету Ради Наталії Піпи, аспіранти, які вступили у 2022-2023 навчальному році, мають пройти обов'язкову перевірку знань у жовтні. Така перевірка дозволить підтвердити рівень знань та здатність до наукової діяльності.

Секретар зазначила, що мета цього іспиту - відсіяти аспірантів, які мають здібності до науки, від тих, хто не є здатним до такої діяльності. Вона також підкреслила, що ті, хто має достатні знання, не матимуть проблем із складанням цього іспиту.

Піпа також згадала про збільшення кількості аспірантів-контрактників з 2022 року і пояснила це війною та мобілізацією, але не наукою. Вона також звернула увагу на мобілізацію студентів після 1 липня. За її словами, три категорії студентів можуть бути мобілізовані: заочники, студенти, які отримують другу чи третю вищу освіту, а також студенти, які навчаються на рівні, нижчому за їх поточний рівень освіти. Вона пояснила, що це обумовлено недоукомплектованістю бригад і необхідністю знаходити додаткові ресурси для мобілізації.

Нагадаємо, раніше було оголошено про введення нових правил для вступу до аспірантури в Україні.

Читайте також