На Землю доставлено ґрунт із Місяця, якому приблизно 4 млрд років (відео)

Ґрунт із Місяця, 4 млрд років
Ґрунт із Місяця, 4 млрд років

Китай став першою країною, яка привезла зразки ґрунту зі зворотного боку Місяця. Апарат Chang'e 6 успішно приземлився і зібрав різні зразки ґрунту з басейну Південний полюс - Ейткен. Згідно з The New York Times, ці зразки мають вік приблизно 4 млрд років.

Трансляцію посадки апарату Chang'e 6 вело Центральне телебачення Китаю. Капсула з реголітом, тобто поверхневим шаром ґрунту Місяця, була відкинута з зонда на парашуті.

Під час місії використовувалися два методи збору проб: дриль для забору зразків з надр і роботизована рука, яка збирала матеріал на поверхні автоматично.

Місія Chang'e 6 тривала 53 дні, почавшись 3 травня. Апарат приземлився в кратері Аполлон на зворотному боці Місяця 2 червня, зібрав ґрунт і повернувся на Землю 4 червня.

Раніше Китай посадив на зворотному боці Місяця космічний корабель без екіпажу. Це значний крок для Китаю, який веде глобальну конкуренцію в освоєнні Місяця разом з іншими країнами, у тому числі Сполученими Штатами. Ці країни сподіваються використовувати місячні ресурси для підтримки довгострокових місій астронавтів і баз на Місяці протягом наступного десятиліття.

Читайте також