Не Patriot. Зеленський розповів, що потрібно Україні для захисту від КАБів

Не Patriot. Зеленський розповів, що потрібно Україні для захисту від КАБів

Президент України, Володимир Зеленський, повідомив, що системи протиповітряної оборони, такі як Patriot, не можуть ефективно впоратися з російськими керованими авіаційними бомбами. За його словами, українському війську необхідна далекобійна зброя для ударів по аеродромах.

Зеленський зазначив, що системи протиповітряної оборони можуть допомогти у боротьбі з керованими авіаційними бомбами, але через обмежені ресурси виробництва й високу вартість ракет Patriot це є неефективним. Повідомляється, що вартість ракети Patriot становить близько 3 мільйонів доларів.

«Тому Patriot не може боротися з КАБом, [як] і будь-яка система протиповітряної оборони. У будь-якому випадку, на короткій дистанції ви будете вигравати, а в довгу росіяни вас переграють. […] Треба шукати далекобійне рішення проти аеродромів, де стоять військові літаки, які Росія застосовує, щоби застосовувати КАБи», – заявив Зеленський.

Президент зазначив, що ця проблема стосується не тільки території Росії, але також тимчасово окупованого Криму, де відстань становить понад 300 кілометрів. Водночас він відмітив, що використання ракетної системи Himars не допоможе Україні у боротьбі з керованими авіаційними бомбами й авіацією.

«Рішення Байдена дати нам можливість бити по їх скупченню їх техніки на ніші території або на кордоні, або навіть російській території вздовж кордону – рішення позитивне, але не розв'язує проблеми знищення наших міст та сіл. Воно вирішує тактичні моменти. Стратегічно – це не стратегічна зброя», – заявив президент.

Президент відзначив, що далекобійні ракети Atacms можуть допомогти Україні до тих пір, поки російські керовані авіаційні бомби не пролетять велику відстань.

Нагадаємо, що Велика Британія та Франція постачають Україні крилаті ракети Storm Shadow, які не мають обмежень у використанні. Радіус дії цих ракет може досягати 250 кілометрів, повідомляє BBC News, посилаючись на анонімного французького офіцера військової авіації.

Читайте також: