Певні Telegram-канали в Україні уже заблоковані: СБУ повідомила деталі

Телеграм-канали в Україні поступово блокуються через їх небезпечний контент. Про це розповів начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

СБУ спільно з Міністерством цифрової трансформації і Центром протидії дезінформації перевіряють медіапростір на наявність небезпечних джерел інформації не тільки у Telegram, а й на інших платформах.

Ми регулярно зв'язуємося з усіма платформами стосовно блокування або видалення небезпечного контенту. Жодна з них - Telegram, Facebook або Google не представлені в Україні й не зобов'язані виконувати наші запити, вимоги, навіть рішення суду.

Навіть якщо Telegram буде частково заблокований, користувачі зможуть обійти заборону за допомогою VPN та інших технологій.

Вітюк підкреслив, що наразі не існує повністю безпечного месенджера, оскільки можна отримати доступ до будь-якого пристрою, використовуючи деякі технічні рішення.

Варто відзначити, що Telegram використовується як в дезінформаційних кампаніях, так і для протидії російській пропаганді.

Наприклад, адміністрація Telegram відмовляється блокувати канали з російською пропагандою, що може призвести до його блокування в Україні.