Після введення шестиденного робочого тижня у Греції розпочалися протести

Після введення шестиденного робочого тижня у Греції розпочалися протести

У Греції запровадили шестиденний робочий тиждень

В Греції набули чинності законодавчі зміни, які офіційно встановлюють шестиденний робочий тиждень. Це рішення викликало обурення серед греків.

До цього приватні компанії, які надають цілодобові послуги, повинні були працювати 48 годин на тиждень. Тепер співробітники зможуть працювати додаткові години або зміну та отримуватимуть надбавку до зарплати.

Уряд стверджує, що таким чином вирішаться проблеми з невиплатою за понаднормову роботу і незадекларовану працю.

Введення шестиденного робочого тижня викликало критику. Критики вважають, що це крок назад для робітників, які вже працюють найбільше в Європейському Союзі.

За даними Організації економічного співробітництва та розвитку, грецькі працівники працюють більше, ніж в США, Японії та інших країнах ЄС. Тому рішення уряду отримало різку критику.

Також треба зазначити, що в Греції слабо розвинена інспекція дотримання трудового законодавства, тому нові правила дозволять власникам бізнесу вимагати від працівників додаткову працю.

Зростаюча тенденція скорочувати робочий тиждень до чотирьох днів зараз розповсюджена у світі. Численні експерименти довели, що це позитивно впливає на ефективність праці та якість життя працівників.

1 липня 2024 року у Греції деякі працівники будуть працювати шість днів на тиждень, якщо їхній роботодавець так вирішить. За шостий день роботи їм будуть виплачувати додаткову надбавку.

Також експеримент з чотириденним робочим тижнем розпочали у Данії та Німеччині. Експерименти, проведені в США та Канаді, показали позитивні результати і компанії не планують повертатися до п'ятиденного робочого тижня.

Читайте також: