Politico: Шість країн домовилися захищати Північне море від росіян

Країни Північного моря підписали угоду про захист критично важливої інфраструктури

У вівторок, шість країн Північного моря підписали угоду про захист критично важливої підводної інфраструктури від диверсій та нападів. Ця угода має на меті посилити співпрацю для захисту енергетичної інфраструктури і підвищення безпеки в регіоні.

«Північне море є рушійною силою європейських амбіцій у сфері відновлюваної енергетики та нульових викидів, що сприяє зміцненню енергетичної безпеки на континенті. Тому дуже важливо, щоб ми захищали його критично важливу енергетичну інфраструктуру зараз і в майбутньому», - сказав британський міністр з питань ядерної енергетики та відновлюваних джерел Ендрю Боуї.

Міністерство клімату, енергетики та комунальних послуг Данії наголосило, що Північне море стає «центром критичної інфраструктури», яка з'єднує європейські країни за допомогою кабелів, газових труб і телекомунікаційних ліній. В угоді передбачено перегляд поточних заходів захисту, обмін інформацією і знаннями, а також обов'язкове повідомлення про інциденти на оперативному рівні.

«Ця спільна декларація є важливою основою для гарантування безпеки і наочним прикладом наших спільних цілей. Разом ми сильніші», - заявив міністр енергетики Норвегії Тер'є Аасланд.

Бельгійський міністр юстиції Пол Ван Тігхельт зазначив, що нова угода забезпечить однаковий рівень безпеки морської та підводної інфраструктури через кордони, а не різний рівень безпеки від країни до країни.

Росія змінила тактику нападу на енергетичну інфраструктуру України, використовуючи високоточні ракети для знищення електростанцій у менш захищених регіонах. Це призводить до того, що теплові електростанції не зможуть бути повністю відновлені до наступної зими.