Помер історик, який встановив справжній вік Києва

У віці 86 років помер відомий український історик, археолог, академік НАН України та член її президії, народний депутат Петро Толочко. Цю печальну новину у своєму Facebook повідомив народний депутат Дмитро Степанюк.

Петро Толочко написав близько 400 наукових праць, серед яких є 25 монографій, в тому числі "Історична топографія стародавнього Києва", "Древний Київ", "Історичні портрети", "Літописи Київської Русі" та інші. Він досліджував історію Київської Русі та українського середньовіччя.

Життєвий шлях і досягнення

Петро Толочко народився на Київщині у 1938 році. Він закінчив Київський університет та Інститут археології АН УРСР. Відновив археологію древнього Києва, яка була повністю знищена. Також він встановив правильний вік Києва. Толочко брав участь у численних археологічних експедиціях та написав понад 200 публіцистичних і белетристичних праць.

Проте, Петро Толочко відомий не тільки своїми науковими досягненнями, але й проросійськими поглядами. Він заперечував Голодомор як геноцид українців та підтримував погляди Путіна на історичну спадщину. Однак, після вторгнення Росії в Україну, він засудив війну та підписав заяву про вихід зі складу іноземних членів Російської академії наук.

Петро Толочко залишив свій великий внесок у дослідження історії України та відзначився своїми науковими працями. Він завжди був активним громадським діячем та присвятив своє життя вивченню минулого нашої країни.