Рівно 10 років тому були звільнені Краматорськ і Слов’янськ: як це було

Рівно 10 років тому були звільнені Краматорськ і Слов’янськ: як це було

Точно 10 років тому українські військові визволили кілька міст на Донеччині від російських бойовиків. Ця подія стала вирішальним моментом у війні на сході України, демонструючи силу та рішучість українських військових.

Весна 2014: початок окупації

Навесні 2014 року після незаконної анексії Криму Росія розпочала гібридну війну на Донбасі. Сепаратисти, що підтримувалися Росією, захопили декілька міст на Донецькій та Луганській областях, включаючи Слов'янськ та Краматорськ. Вони побудували блокпости та розпочали репресії проти противників Росії.  У відповідь український уряд розпочав Антитерористичну операцію, але зазнав перших втрат серед військових.

Звільнення Краматорська

У Краматорську сепаратисти також захопили владу, штурмуючи урядові будівлі і міську раду. Попри опір місцевих жителів, терористи встановили контроль над містом. Однак, після декількох днів українські військові звільнили військовий аеродром у Краматорську. Це стало символом незламності українського народу і переломним моментом у війні на сході України.

Звільнення Слов'янська: ключовий момент

У квітні 2014 року спецназівці та бойовики «ДНР» захопили Слов'янськ, штурмуючи урядові будівлі і встановлюючи блокпости. Українська влада розпочала Антитерористичну операцію, але зазнала значних втрат. Однак, українські сили змогли утриматися на стратегічній висоті Карачун і пізніше звільнили Слов'янськ. Терористи втекли в Горлівку і Донецьк, залишивши значний арсенал зброї.

Після звільнення міста розпочалася відновлювальна робота та гуманітарна допомога для мешканців Слов'янська.

10 років потому: нова фаза війни

Сьогодні, через 10 років, Україна знову стикається з повномасштабною агресією Росії. Деякі міста на Донеччині знову опинилися під окупацією, але українці продовжують боротися за свою свободу та незалежність. В цей день ми вшановуємо пам'ять усіх героїв, які віддали своє життя за свободу та незалежність України. Їх подвиг завжди залишиться в історії нашої країни.

Також на окупованих територіях Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей знижується рівень заробітної плати та зростає безробіття.

Читайте також: