Як за грудень виріс експорт українським коридором у Чорному морі: дані вражають

Наприкінці грудня експорт української продукції тимчасовим коридором сягнув майже 13 млн тонн продукції, хоча ще на початку поточного місяця цей показник становив 7 млн тонн. Про це повідомив перший віцепремʼєр Олександр Кубраков у соцмережі X (Twitter).

За даними посадовця, із серпня 2023 року через українські порти експортовано 13 млн продукції 400 суднами у 24 різні країни світу.

Водночас українські порти прийняли на завантаження 430 суден.

Нагадаємо, що 10 серпня Україна оголосила нові тимчасові маршрути для торговельних суден, що йдуть до та з чорноморських морських портів України. Вони насамперед використовувалися для виходу цивільних суден, що перебувають в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний ще з початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року.

Новий маршрут проходить на північному заході Чорного моря, вздовж берегів Румунії та Болгарії, які є країнами НАТО. Раніше зерновий коридор йшов безпосередньо через море до Стамбула, де спільна комісія з представників ООН, Туреччини та Росії перевіряла судна, які доставляли українське зерно.