Австрія почне депортувати нелегальних мігрантів у третю країну

Міністерка внутрішніх справ Великої Британії Суелла Браверман та її австрійський колега Герхард Карнер підписали угоду про співпрацю, яка передбачає впровадження депортації нелегальних мігрантів у третю країну. Про це повідомляє The Guardian.

Зазначається, що Велика Британія у 2022 році запровадила схему депортації нелегальних мігрантів до Руанди. Ця країна погодилась приймати певну кількість шукачів притулку й розміщувати їх у себе, доки британські міграційні органи не приймуть щодо цих осіб рішення. Уникнути депортації можна лише в разі, якщо мігрант доведе ризик «серйозної і незворотної шкоди».

Правозахисники неодноразово критикували цю схему – за їх словами, порушуються права мігрантів на справедливий розгляд їхніх заявок на притулок, зокрема в судах. Європейський суд із прав людини кілька разів зобов'язував Велику Британію не депортувати мігрантів до Руанди.

Австрія стане першою країною-членом ЄС, яка запровадить таку схему депортації нелегальних мігрантів до третьої країни. Зазначається, що австрійська схема відрізнятиметься від британської – депортованим до третьої країни дозволять повернутися до Австрії у разі задоволення їхніх заяв про надання притулку. Тим, кому буде відмовлено, повертатимуть на батьківщину.

Крім того, Австрія наполягає на запровадженні Європейським Союзом схеми депортації до третьої країни по всьому ЄС в межах змін, спрямованих на боротьбу зі збільшенням кількості мігрантів.

Нагадаємо, уряди скандинавських країн мають намір посилити співпрацю у поверненні мігрантів, які не мають законного права на проживання в регіоні. Міністри Швеції, Фінляндії, Данії, Норвегії та Ісландії домовилися посилити співпрацю між дипломатичним персоналом, відповідальним за повернення мігрантів з відповідних скандинавських країн до країн їхнього походження.