Блокада кордону. Активістка пояснила, чому українці у Польщі не протестують

Блокада кордону. Активістка пояснила, чому українці у Польщі не протестують

Масовий протест української діаспори на кордоні зіграє на руку російській пропаганді та зіпсує відносини між Варшавою та Києвом. Таку думку висловила правозахисниця, представниця української діаспори у Польщі та лідерка української громадської організації «Євромайдан Варшава» Наталя Панченко в інтерв’ю «Главкому».

«Я особисто вважаю деструктивним і таким, що зіграє на руку російській пропаганді, якщо ми просто виведемо діаспору на кордон чи ще кудись і зробити антипротест. Не це є метою нашої організації. Такі дії до всього ще б погіршили стосунки Києва та Варшави. Ми за добросусідські, дружні відносини. Врешті-решт, це наш найближчий сусід і партнер у цій війні», – підкреслила вона.

Панченко додала, що проблема з протестами на кордоні потребує часу та терпіння. «І не треба думати, що діаспора, це щось надмогутнє, що махне чарівною паличкою і все зміниться. Це такі ж самі прості люди, як і ті, хто в Україні. Просто після роботи вони ще встигають відстоювати інтереси України та робити важливі  для неї справи», – підкреслила правозахисниця.

Представниця української діаспори розповіла, що до другої річниці повномасштабного вторнення 24 лютого відбулася масштабна акція, в якій взяли участь понад 20 тис. людей.

«Лише наша організація після початку повномасштабного вторгнення провела у Польщі понад 150 акцій, а є ще інші, які теж організовують. Я поки не знаю жодної іншої діаспори в Польщі, яка була би в стані організовувати щось масштабніше. Тому що нас тут найбільше і ми досить добре інтегровані. Наприклад, у нас на найбільших акціях – у середньому 20-30 тис», – наголосила Панченко.

Правозахисниця підкреслила, що у Кракові від початку повномасштабної війни протести йдуть щодня, але, за її словами, «чомусь про це ніхто в Україні не знає». На її переконання, українські ЗМІ мають частіше про це писати.

«У Польщі і так всі прекрасно пам’ятають, що іде війна. А ми ще й робимо фотовиставку у Сеймі, чи привозимо жертв війни, або організовуємо благодійний концерт у Опері. Там ми говоримо, що відбувається війна. На мою особисту думку, це набагато ефективніше, ніж просто стояти на вулиці в тому ж місці з тими самими гаслами кожен тиждень», – заявила Наталя Панченко.

Представниця української діаспори додала, що від початку блокування кордону представники громадської організації написали кілька петицій і листів, а також зустрічалися з політиками, які будуть приймати рішення.

Нагадаємо, наступного тижня Європейська комісія представить нові законодавчі пропозиції для задоволення вимог фермерів-протестувальників. 

Як повідомлялося, уряд України готовий погодитися на певні обмеження у торгівлі з ЄС для української агропродукції, однак влада очікує, що Євросоюз припинить експортувати сільськогосподарську продукцію з Росії.

До слова, на мітингу польських фермерів у Варшаві перед будівлею Сейму відбулися сутички між протестувальниками та поліцією. Кілька поліцейських дістали поранення, близько десятка людей були затримані.

Нагадаємо, польські фермери, які протестують на кордоні з Україною, анонсували нову акцію, яка триватиме до 30 квітня.  Зазначається, що нова акція розпочнеться 10 березня поблизу пункту пропуску «Гребенне», що навпроти українського пункту «Рава-Руська».

Читайте також:

  • Блокада кордону: чому мовчать українці у Польщі
  • Зерно, висипане на землю. Нардеп Княжицький пояснює, чому не варто хапатися за серце
  • Чому польські фермери обрали кордон України?
  • Хто стоїть за «польськими фермерами»?
  • Протести фермерів на кордоні. Хто правий?

Читайте также: