Ціни на шоколад та інші десерти з какао різко злетять: названо причину

У світі збільшаться ціни на шоколад та інші десерти з какао.

Як передає "Хвиля", про це пише Bloomberg

Так, ціни на какао за останній рік світові зросли вдвічі, що впливає на вартість шоколаду та інших кондитерських виробів. Також на вартість какао вплинув ринковий дефіцит, що спричинений ускладненими умовами виробництва.

Як зазначається, виробники в Західній Африці, які забезпечують більшу частину світових поставок, зазнали удару від екстремальних погодних умов. Таким чином, початкові дощі сприяли поширенню хвороб рослин та затримали збирання врожаю. За ними була сезонна посуха, що може ще більше обмежити виробництво.

какао

Отже, ціни на кондитерські вироби у світі вже зросли, адже ціна какао негативно відбивається на прибутковості виробників шоколаду.

При цьому однією з компаній, яка вже відчула вплив ринкового дефіциту, стала Hershey зі США. Високі ціни на сировину обмежать зростання прибутку компанії цього року.

Зокрема, найактивніший контракт на майбутні поставки какао в Нью-Йорку досяг у четвер висоти 5 600 доларів за метричну тонну, перевищивши пік 1977 року, коли вони були 5 379 доларів за тонну. Так це ставить контракт на найвищу позицію за 65 років.

Незважаючи на те, що зростання цін спонукало деяких виробників до розширення виробництва, новопосадженим деревам може знадобитися кілька років, щоб почати приносити врожай бобів.

"Ми знаходимося в дуже напруженій ситуації, яка, ймовірно, збережеться ще від 18 місяців до трьох років", - наголосив голова Європейської асоціації какао Пол Девіс.

Крім того, стрімко зросла ціна на купівлю опціонів, оскільки ф'ючерси досягли рекордних висот. До того ж, незважаючи на зростання цін, галузь стикається із проблемою низьких доходів для виробників.

За словами головного виконавчого директора Ради з какао Гани Джозеф Боахен Айду, для стимулювання інвестицій у матеріали та покращення ферм, що забезпечить надійні врожаї у майбутньому, необхідний найкращий дохід.

Нагадаємо, в Україні знизилися ціни на ковбасу, сир подешевшав.