"Держзрадники в секретаріаті Кабміну": кого з агентів Росії вдалося викрити

На Черкащині засудили до довічного ув'язнення агента Росії, який "зливав" дані ворогу. 25-річний чоловік - колишній український військовослужбовець. Він вирішив вступити на службу до підрозділу генштабу збройних сил РФ, де і повідомляв інформацію про дислокацію підрозділів ЗСУ.

Служба безпеки України викрила понад 2 тис. державних зрадників з початку повномасштабного вторгнення. Голова СБУ Василь Малюк виданню The Wall Street Journal раніше розповів, що одним з основних завдань агентів РФ є збір інформації про військові об'єкти, в тому числі військові бази та склади боєприпасів.

Gazeta.ua дізналася, хто зі зрадників отримав довічні терміни та дізналася подробиці у джерел з СБУ про виявлення злочинців.

За два місяці у кілька разів більше справ за держзраду, ніж за 2013‐2021 роки

За 2022 рік Офіс Генпрокурора відкрив понад шість тисяч проваджень за статтями "державна зрада" та "колабораційна діяльність". Близько 15% справ передали до суду. Найбільше справ по державній зраді відкрили в перші місяці повномасштабного вторгнення - березень та квітень.

Загалом за січень‐грудень 2022 року відкрили 2046 справи. Це у 2,3 раза більше, ніж загалом за 2013‐2021 роки. 309 справ передали до суду. По колабораційній діяльності - 4053 справ, 620 передали до суду. Робота триває по різних напрямках. Зокрема, нещодавно співробітники Служби безпеки зібрали докази державної зради з боку колишньої ведучої телеканалів Віктора Медведчука Діани Панченко. Їй оголосили нову підозру. Самого кума російського диктатора Володимира Путіна Медведчука обвинувачують у державній зраді та порушенні звичаїв війни. 15 вересня СБУ провела обшук у будинку нардепа Нестора Шуфрича, він отримав підозру у державній зраді.

Велику частину справ ще розглядають у судах. За інформацією Державної судової адміністрації України статистичні дані за підсумками цього року будуть у лютому. Однак вироки деяким зрадникам вже оголосили.

Очільник прокуратури передавав ворогу інформацію про оперативну обстановку у Миколаєві та області

Геннадій Герман

Він у 2021 році очолив Миколаївську окружну прокуратуру. Минулого року СБУ повідомило Герману про підозру у державній зраді. Його затримали в ході спецоперації. Герман передавав інформацію про оперативну обстановку у Миколаєві та області, добові паролі на блокпости на території області та іншу критично важливу інформацію.

За даними слідства, на бік окупантів Герман перейшов на початку березня 2022-го. Він зв'язався із представником одного із засобів масової інформації РФ та заявив про бажання співпрацювати. Далі почав отримувати завдання від кураторів зі спецслужб Росії та передавати їм потрібну інформацію. Зокрема, повідомляв окупантам про позиції ЗСУ на Миколаївщині, персональні дані українських військовослужбовців та співробітників ДСНС, паролі для проходження блокпостів, результати обстрілів та загальну оперативну обстановку в регіоні. Крім того, корегував вогонь по цивільним і військовим об'єктам та інформував окупантів про російських військовополонених, яких затримали в Миколаївській області.

У Геннадія Германа є дружина Інна та двоє дітей 17-річний Андрій та 14-річна Уляна. Родина Германа після початку повномасштабного вторгнення повернулася до Харкова. У серпні 2022 року Андрій Герман поїхав туди на навчання.

Прокурор-зрадник не вів активних сторінок у соціальних мережах і не висловлював своїх проросійських поглядів загалом. Мав сторінку в забороненій в Україні соцмережі "Однокласники", де він був підписаний як Гена Ніколаєнко, а містом свого проживання вказав Москву.

Придушував опір місцевого населення, здійснював фільтраційні заходи

Олексій Сорока

У липні минулого року Приморський районний суд міста Одеси визнав Олексія Сороку винним у державній зраді. Уродженець Макіївки Донецької області вступив до лав збройних формувань РФ. Обійняв посаду командира 1 роти 5 батальйону 109 полку 11 десантно-штурмової бригади (місто Улан-Уде).

В кінця березня - початку квітня 2022 року він разом із підлеглими йому військовослужбовцями потрапив на території селища Архангельське Херсонської області. Сорока придушував опір місцевого населення, здійснював фільтраційні заходи, патрулював території і організував охорону зруйнованого мосту - місце переправи через річку Інгулець, забезпечував агітацію мешканців селища на співпрацю.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

Суд відбувся за відсутності самого Сороки. Зрадник перебуває у розшуку. Вдома його чекає довічне ув'язнення та конфіскація майна.

У 2013 році був організатором підтримки "русского мира"

Кирило Стремоусов

Проросійський активіст, кандидат на посаду Херсонського міського голови. А з початком повномасштабної війни став одним з гауляйтерів в Херсоні. На цій посаді і розбився у ДТП.

Почав роботу на Росію ще задовго до лютого 2022-го. У 2013 році був організатором підтримки "русского мира" у селі Стара Збур'ївка. З командою почали видавати "паспорта людей". 2014-го вони намалювали плакати, сіли в транспорт і приїхали підіймати прапор Росії в Херсон. Однак після невдачі сепаратисти виїхали до РФ. А Стремоусов залишився. У 2020 році став противником карантину, антивакцинатором та поширювачем фейків про коронавірус. У своїх відео звинувачував владу в поширенні інфекції, говорив про "біолабораторії США в Україні", закликав не носити маски та не дотримуватись обмежень. Того ж року напав на журналіста Дмитра Багненка і фігурував у кримінальній справі за статтею про перешкоджання роботі журналіста.

Після повномасштабного вторгнення Стремоусов відновив колабораційну діяльність. 16 березня в будівлі Херсонської облради очолив незаконне зібрання псевдооргану російської окупаційної адміністрації разом з місцевими колаборантами "Комітету спасіння за мир і порядок".

З квітня 2022 року дружина колаборанта, Оксана Стремоусова, та їх п'ятеро дітей, жили в окупованому Криму, в селищі Новий Свєт. У родини є Youtube канал. Там ще рік тому публікували відео дітей та домашніх тварин. Зараз свіжих публікацій немає.

Визнали винним та призначили покарання у вигляді довічного позбавлення волі

Малиновський районний суд Одеси виніс вирок щодо Стремоусова. Його визнали винним та призначили покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна. Вирок не набрав чинності.

Листувався з приводу свого громадянства з російським політиком Володимиром Жириновським

Владислав Козєєв

Один з тих колаборантів, які коригували ворожі ракети. Львів'янин щонайменше 25 разів передав дані росіянам. Фотографував військові об'єкти у Львівській області та надсилав їх росіянам. У травні цього року корегувальника визнали винним у державній зраді та призначили довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Козєєв надсилав представникам РФ дані про розташування військових об'єктів та пересування військовослужбовців ЗСУ, координати об'єктів критичної інфраструктури на Львівщині, зокрема пʼяти мостів. А ще на власний телефон фіксував наслідки ракетних ударів по Львову.

17 травня минулого року чоловік надіслав зображення з застосунку Google Maps з обведеними на ньому червоним маркером сервісом "Автошанс", заводом та залізничним мостом. Раніше росіяни обстріляли цю станцію техобслуговування автомобілів, у результаті чого семеро людей загинуло і ще 11 поранені. Мав встановити присутніх у Львові іноземців, які планували приєднатися до Іноземного легіону тероборони.

Козєєв полюбляв комуністичну і російську символіку, зберігав фотографії з позначками Z. У телеграм-каналі пропагандиста "Соловьев Live" запитував, чи будуть росіяни воювати у Львові. Листувався з приводу свого громадянства з російським політиком Володимиром Жириновським.

"Злив" усю відому інформацію про дислокацію підрозділів Збройних Сил України

Віктор Грицев

Це житель Херсонщини, колишній український військовослужбовець. Під час захоплення ворогом територій регіону вирішив вступити на службу окупантам. Він "злив" усю відому інформацію про дислокацію підрозділів Збройних сил України. Зрадник закликав місцевих жителів підтримати окупантів та приходив на російські блокпости, де пропонував свою допомогу у війні проти України.

Вже як агент російської воєнної розвідки отримав нове завдання проведення розвідувально-підривної діяльності. У травні 2023 року прибув з тимчасово окупованих територій через Росію на підконтрольну Україні територію. Видавав з себе біженця. Натомість він мав здобувати дані щодо місць розташування та функціонування об'єктів критичної інфраструктури, підприємств оборонно-промислового комплексу.

Агента Росії затримали безпосередньо під час відеозйомки об'єктів у Черкасах. У липні суд визнав його винним у державній зраді і призначив покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Вирок в законну силу не вступив.

За текстові повідомлення з координатами отримувала від російських кураторів 2-4 тис. грн

Ангеліна Довбня

Дівчина з Кіровоградської області отримала довічне позбавлення волі за те, що наводила обстріли на локації військової та критичної інфраструктури. У жовтні цього року суд призначив довічне з конфіскацією майна.

Співпрацювати з росіянами почала після повернення з окупованого Маріуполя

Зрадницю викрили у березні цього року на місці злочину: вона фотографувала одне з місцевих підприємств оборонпрому на Кіровоградщині. Співпрацювати з росіянами почала після повернення з окупованого Маріуполя. На суді вона розповіла, що була завербована російськими спецслужбами під час спроби перетину українського кордону: для цього підписала згоду на конфіденційне співробітництво з ворогом.

За текстові повідомлення з координатами отримувала від російських кураторів 2-4 тис. грн. Згодом винагорода зросла до 25-35 тис. грн за фото і відео.

Вирок за державну зраду в законну силу ще не вступив.

"Викрили зрадників у секретаріаті Кабінету міністрів і в Торгово-промисловій палаті"

Артем Дехтяренко, речник Служби безпеки України:

"Державна зрада - це доволі широка стаття, яка передбачає різні форми роботи на ворога. У нас були викриті зрадники у секретаріаті Кабінету міністрів і в Торгово-промисловій палаті, наприклад. Ще на початку повномасштабної війни. Тобто в даному випадку мова йшла про людей, які працювали з секретними документами. А потім передавали їх ворогу. Варто зазначити, що за статтею "Державна зрада" також проходять окремі корегувальники. Бо вони працюють за завданням ворожих спецслужб.

Використовуємо цілий комплекс заходів, включаючи і агентурне проникнення

Не буду розголошувати методи, які допомагають СБУ викривати зрадників. Щоб і надалі ефективно це робити. Але ми використовуємо цілий комплекс заходів, включаючи і агентурне проникнення. Намагаємося діяти на випередження і не допустити передачі якоїсь чутливої інформації ворогу.

Володимир Путін сам є спецслужбістом. Він десятиліттями нашпиговував Україну своїми агентами.

Чому люди йшли на таку на співпрацю? Мотивація абсолютно різна. Є ті, що мають ідеологічні мотиви, прихильники "русского мира", є ті, кого змушують використовуючи різні форми і методи шантажу. Є ті, хто робить це за гроші. Всіх цих російських агентів всередині нашої країни зараз системно вичищає СБУ під керівництвом Василя Малюка".

Російських агентів немало. Москва добре над цим працювала 30 років

Тарас Загородній, політолог:

"Ми бачимо, що робота по держзрадниках досить ефективно ведеться. Є вироки. Зокрема, тим, хто наводив ракети. Бачимо ефективну роботу по колаборантах. Багато хто отримує або довічні терміни або просто великі. Це все підслідність СБУ. Те, що маємо вироки, говорить про їх ефективність.

Насправді з приходом Малюка бачимо зовсім іншу якість роботи. Вони взялися за роботу з РПЦ в Україні. А там люди, які відверто вороже ставляться до України. І ці справи важкі. Бо в московській церкві не ідіоти працюють і вони постійно на зв'язку з росіянами. Там доказову базу треба збирати і саджати їх. Наскільки розумію, що справа по так званому "Паші Мерседесу" (Митрополит Павло, архієрей РПЦ в Україні. Gazeta.ua) вже доходить до кінця. І скоро її передадуть до суду. Висока ймовірність, що він отримає реальний термін.

Щоб довести справу до суду, потрібно зібрати докази. І такі, щоб їх прийняв суд. Звичайно, це потребує часу. Важливо саме те, що можна довести. Тому це потребує роботи багатьох людей. Багато справ знаходяться у розробці, бо російських агентів немало. Москва добре над цим працювала 30 років. Тому і потрібна системна робота".