Командир роти ЗСУ про початок війни: "Все було, як у фільмах"

Командир роти ЗСУ Дмитро Глущенко в ефірі у Юрія Романенка розповів про початок війни з Росією з погляду українських військових та її подальшу динаміку.

За його словами, перші півроку конфлікт нагадував класичну Другу світову війну майже без застосування сучасних технологій, таких як розвідувальні дрони. 

“Я застав цей вогневий вал 2 місяці, супротивник ще працював по-старому… У перший мій бойовий вихід нас “катали” рівно добу - я отримав весь спектр відчуттів. У нас були і 300-ті, евакуація. Довелося взяти командування на себе, бо командир загону загубився... Таку я війну собі й уявляв, як у кіно.

Я прийшов командиром відділення, командував відділенням, і вже за півроку бойових дій я став командиром роти”, - згадує Дмитро Глущенко свій перший та подальший бойовий досвід.

Комроти зазначив, що українська сторона виявилася не готовою до війни через некомпетентність командного складу. “Основна проблема - це те, що в армії специфічна кадрова політика, і коли набирали, ставили зовсім випадкових людей командирами, які мають військову кафедру, наприклад, припустимо, чи там офіцерське звання, люди, які не мають досвіду, не мають навичок управління, люди, які не мають знань елементарних”, - наголосив він.

Гвинтівки для ЗСУ / Фото: Getty Images

За словами Дмитра Глущенка, зараз бойовими підрозділами на рівні взводу та роти здебільшого керують цивільні особи, які не мають достатньої військової підготовки. Незважаючи на первісні труднощі, українська армія продовжує захищати територіальну цілісність країни від російської агресії.

Він також розповів, як підвищити шанси виживання на війні.

Крім того, командир ЗСУ звернувся до українців: рожеві поні, вам доведеться змінитись .

Дивіться повне відео розмови.