Країни ЄС отримали проект 14-го пакету санкцій проти РФ: список обмежень

Єврокомісія запропонувала новий пакет санкцій проти Росії, який посилює тиск на країну-агресора.

Як пише "Хвиля", "Польське радіо" дізналося про деякі з ключових моментів нових обмежень.

Так, у новому пакеті санкцій йдеться про заборону перевалки російського ЗПГ у європейських портах, звідки він вирушає по всьому світу. Найбільшими одержувачами палива є Бельгія, Франція та Іспанія.

Також передбачається запровадження санкцій проти проектів ЗПГ "Арктик" та "Мурманськ", а також кількох суден російського "тіньового флоту", яким буде заборонено заходити до європейських портів через постійне порушення нафтових обмежень. Раніше у ЗМІ з'явилися повідомлення, що "тіньовий" флот РФ вийшов з-під контролю.

Буде запроваджено заборону для компаній, які не менш ніж на 25% належать росіянам працювати в ЄС.

У список санкцій потраплять понад 50 компаній з-за меж ЄС, які допомагають Росії обходити санкції і отримувати західні компоненти для озброєнь. Торкнуться вони компаній із Туреччини, Киргизстану, Гонконгу та Китаю.

Пропонується запровадити заборону на фінансування Росією політичних партій, фондів, НУО та дослідницьких центрів, а також заборону на продаж у ЄС українських витворів мистецтва, підозрюваних у розграбуванні.

Заборони на імпорт алюмінію немає, а ось постачання гелію санкції торкнуться. Також буде розширено список товарів, заборонених до експорту до Росії (зокрема марганцева руда, гірничі машини, монітори та електроніка).

Нагадаємо, минулого тижня США ввели нові санкції проти компаній за допомогу у постачанні іранських дронів Росії.