Напій Карибських островів: морська романтика темного рому

Будь-яка гра, фільм чи мультфільм на тему піратів обов'язково включає вживання ними рому. І це не дивно, адже батьківщиною напою став острів Барбадос, який розміщений на Карибських островах. Саме вживання рому відрізняло справжнього морського Вовка, хоча історія набагато складніша.

Темний ром — найдавніший різновид напою

В XVI столітті на Карибах знаходились англійські плантації, де вирощували цукрову тростину. Це час рабства та зневаги до людей з іншим кольором шкіри, що дуже не подобалось місцевим жителям. Саме з меласи, тобто цукрової патоки, почали виготовляти темний ром. Він швидко поширився, навіть був введений до постійного раціону англійських моряків. І цю звичку швидко запозичили пірати, адже напій мав одразу декілька переваг:

  1. солодкий смак;
  2. якості засобу дезінфекції та обезболюючого;
  3. звеселяючий та зігріваючий ефект.

Постійно жити на кораблі або досяжному всім вітрам острові не так весело, як може здатися. Та й важко побудувати якісну будівлю, яка може забезпечити хороше утеплення, якщо будматеріали потрібно завозити з материка. Тому ром вважався цінним засобом і в багатьох випадках кораблі грабували лише для поповнення запасів. Дешевий та міцний напій можна було зберігати при будь-яких умовах, він не втрачав своїх властивостей. Він був популярний аж до другої половини XIX століття, у якості самогонки для бідних. Він одночасно був цінним товаром та користувався деякою зневагою елітних верств населення, адже його виготовлення було дешевим і смак не йшов жодне порівняння з якісними винами. Проте всередині XIX століття уряд Іспанії зрозумів, що такий популярний напій вартий більшого, і оголосив величезну нагороду тому, хто зможе перетворити темний ром на світлішу та якіснішу версію. Досяг Дон Факундо Бакарді, ім'я якого відоме усім поціновувачам якісного алкоголю. У 1862 році він заснував марку Бакарді, яка досі виготовляє елітні сорти Рому та вважається лідером у цьому напрямку.

Що відомо про темний ром зараз

Після винаходу більш світлої та чистої версії про темний ром на деякий час забули, але зараз його можна знайти у будь-якому інтернет-магазині. Наприклад, можна звернутися в маркет важливих штук та підібрати варіант з цікавим густим смаком. На початку XX століття почались роботи по очистці темного рому від надлишкових домішок, адже бідні люди продовжували пити саме його, елітний білий ром був їм недоступний через високу ціну. З'явилися нові компанії, деякі з яких досі виготовляють та поставляють ром по всьому світу. Цінний ресурс викликав інтерес підприємців з Куби, Ямайки, Іспанії, Індії, Гватемали. І кожен різновид має власні особливості, адже клімат та умови вирощування цукрової тростини сильно відрізняються. Також компанії розробляють власні рецепти, які тримають у таємниці.