Неявка працівників у ТЦК: коли почнуть карати керівників компаній

Неявка працівників у ТЦК: коли почнуть карати керівників компаній

В Україні після набрання чинності нового закону про мобілізацію, 18 травня, керівники підприємств нестимуть відповідальність за неявку своїх військовозобов'язаних працівників до територіальних центрів комплектування (ТЦК).

Як передає "Хвиля", про це повідомив член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Федієнко в ефірі телеканалу "Київ24".

Так, вже цього тижня, 18 травня, набуває чинності новий закон про мобілізацію в Україні. Зазначимо, що серед іншого він зобов'язує чоловіків у віці 18-60 років оновити облікові дані, а також вводить нові заходи щодо ухилістів. Зміни також зачеплять і керівників підприємств – тепер вони відповідатимуть за неявку працівників у ТЦК.

Мобілізація в Україні

"До 18 травня працює такий механізм: керівник видає наказ про оповіщення працівника і може цей наказ, до речі, відправити до ТЦК. Таким чином, він знімає з себе відповідальність – тобто далі керівник не відповідає, чи військовозобов'язаний буде йти в ТЦК чи ні . Він свою частину юридичного питання виконав - сповістив військовозобов'язаного працівника, видавши наказ", - пояснив Федієнко.

На даний момент юридично питання доставки такого працівника до ТЦК перекладається на керівника підприємства.

"Ще раз хочу наголосити: як це буде на практиці – поки що з постанови Кабінету міністрів не зовсім зрозуміло. Я думаю, якісь додаткові механізми доопрацьовувати та розробляти. Але з огляду на те, що я зараз бачу перед собою, я думаю, що юридично це буде перекладати відповідальність на керівника", - розповів він.

Умовно кажучи, за словами Федієнка, коли керівник отримує наказ та перелік повісток для працівників підприємства, керівник буде зобов'язаний видати ці повістки під розпис та забезпечити явку військовозобов'язаних працівників у відповідний центр комплектації.

"Якщо вони не приходять туди, тоді на це підприємство, на цю посадову особу накладається адміністративна відповідальність", – уточнив він.

Раніше українцям розповіли про новий формат повісток і коли він вважається врученим. 

Читайте также: