"Під ударом може опинитися хліб" - попередили про нові загрози російського терору

Росія знову атакувала територію України. Наразі ще немає повідомлень про масштабні удари по енергоінфраструктурі. Однак росіяни навряд чи відмовляться від цієї тактики, але можуть ще і додати нові напрямки ударів. Зокрема, по харчовій промисловості. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Іван Ступак.

"Ми поки не бачили повідомлень, що масово росіяни б'ють по об'єктах енергетичної інфраструктури. Так, є ракети і дрони. Був удар по "Новій пошті". Поки росіяни промацують нашу повітряну оборону. Чи змінилися наші підходи і алгоритми. Не забувайте, що спочатку з'являється невелика кількість дронів. Росіяни одразу запускають свої літаки і розвідують, що активується першим, що другим. Яка послідовність дій і де ППО розташоване", - сказав Ступак.

Немає свідчень, що росіяни відмовляються від зимового терору, уточнив експерт.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

"Швидше за все вони повернуться до тактики і адаптують. Можуть розширити географію та змінити цілі. Зокрема, бити по місцях, які забезпечують харчування. Той же хліб. Тому росіяни можуть почати удари по елеваторах. Тому що це важливий харчовий продукт. І можуть вдаватися до таких ударів. Треба готуватися і не розслаблятися", - додав Ступак.

Росіяни запускають багато дронів і на це є кілька причин, пояснив експерт.

"Вони економлять ракети. По-друге, це розвідка. Треба запустити щось дешеве і побачити як працює ППО. Минулого року, наприклад, часто запускали болванки ракети без заряду. Власне, щоб знесилити нашу оборону. Тому що дрони це копійки, порівняно з ракетами. Тому таку тактику використовувати будуть і далі. Наші офіційні особи кажуть, що ми підготовлені. Звісно, всю Україну закрити ми не можемо. Але ми дійсно готувалися. І ймовірно, цього сезону проміжок без світла і води буде меншим. Без переможних історій з телемарафону, але думаю, що зима не буде важчою, ніж минулого року. Хоча буде не просто", - наголосив Ступак.

У ніч на 23 жовтня 2023 року російські загарбники знову атакували Україну ударними дронами. Випустили також керовану ракету Х-59 та безпілотник невстановленого типу. Про це повідомили у Повітряних силах ЗСУ. Дронами Shahed-136/131 противник атакував із півдня, випустив їх з мису Чауда, що в Криму. Безпілотники ворог спрямував у різних напрямках - на південні, східні та центральні регіони України.

Росіяни завдали ракетного удару по терміналу "Нової пошти" у селищі Коротич Харківського району ввечері 21 жовтня. На місці удару правоохоронці знайшли уламки ракети С-300. За попередніми даними, обстріл був здійснений двома ракетами типу С-300 з території Бєлгородської області Російської Федерації. Від російського удару загинули шестеро цивільних, 17 людей отримали поранення.