Польща змінює правила для українських біженців: скасування виплат, нові умови для карти побуту та статус CUKR

Польський уряд 30 квітня 2024 року схвалив проект змін до Закону про допомогу громадянам України у зв'язку із збройним конфліктом на її території (так званий спецзакон про тимчасовий захист українців).

Як повідомляє Yavp.pl, згідно із законопроектом, легальне перебування громадян України зі статусом PESEL UKR у Польщі продовжено до 30 вересня 2025 року. Водночас можна буде змінити статус із поточного тимчасового захисту на дозвіл на тимчасове проживання строком на 3 роки.

Серед основних змін можна виділити спрощений порядок подання заяв на картку тимчасового побуту для осіб зі статусом UKR. Документ зможуть отримати українці, який заповнить та оновить усі дані в базі PESEL UKR та подасть електронну заяву на її отримання. Також серед умов – наявність статусу UKR станом на 4 березня 2024 року, який був активним не менше ніж 365 днів.

При отриманні карти побуту за новою процедурою надаватиметься новий статус - PESEL - CUKR. Про надання статусу обов'язково потрібно буде повідомляти роботодавця.

Усі громадяни України з PESEL UKR, які подадуть заяви на карти побуту, будуть перевірені Агентством внутрішньої безпеки, Прикордонною службою та поліцією. Після успішного проходження процедур особа отримає цей документ на 3 роки з позначкою "poprzednio posiadał ochronę czasową" (раніше мала тимчасовий захист).

Крім того, тепер українці зі статусом UKR матимуть змогу отримати дозвіл на тимчасове проживання з метою возз'єднання сім'ї.

Також неповнолітні мають отримувати PESEL UKR з 6 років, а не з 12, як раніше. Крім того, з 6 років потрібно обов'язково вносити дані до бази.

При цьому, при оформленні PESEL UKR фотографій безкоштовним вже не буде.

Важливо, що підтвердити особу при отриманні PESEL UKR можна буде виключно на підставі закордонного паспорта. Громадяни України повинні будуть актуалізувати дані в реєстрі PESEL UKR та підтвердити особу на підставі закордонного паспорта у будь-якій вечері міста/гміни.

Ця вимога стосуватиметься лише тих осіб, яким PESEL UKR було надано на підставі недійсного паспорта, Карти поляка або іншого документа, та які прагнутимуть отримати картку побуту за спрощеною схемою.

Зміни у наданні допомоги:

  • З 1 липня 2024 року буде скасовано фінансову підтримку у вигляді компенсації за надання притулку біженцям з України (40+). Скасування цієї допомоги стосуватиметься власників житла, які надаватимуть притулок менш ніж 10 біженцям.
  • Водночас додано положення, яке дозволяє воєводам укладати договори з громадськими організаціями, які існують не менше 24 місяців, на виплату компенсації 40+, якщо ці громадські організації надаватимуть проживання для людей похилого віку та людей з інвалідністю в центрах до 10 осіб.
  • Допомога на дітей 800+ та одноразова виплата 300+ надаватиметься лише в тому випадку, якщо діти-біженці відвідуватимуть школу або дитячий садок у Польщі.
  • За даними Міністерства освіти, у польських школах та дитячих садках зараз навчається понад 277 тисяч дітей з України, з них понад 180 тисяч – це ті, які прибули вже після 24 лютого 2022 року.
  • З 1 липня 2024 року скасують виплату одноразової грошової допомоги біженцям з України у розмірі 300 злотих. Раніше її надавали на покриття витрат на харчування, одяг, житло під час переїзду до Польщі на ранніх етапах. Наразі, вважають у Польщі, ця допомога втратила свою основну функцію, і біженці можуть отримувати підтримку у колективних закладах розміщення.
  • Змінено правила участі у витратах на проживання та харчування у колективних центрах розміщення біженців з України. Особи, які отримують допомогу на дітей 800+, оплачуватимуть своє проживання із цих коштів. Виняток становитимуть особи з інвалідністю, у тому числі помірним ступенем, а також особи, які виховують дітей з інвалідністю (документально підтвердженою).

Серед інших змін до спецзакону можна виділити:

  • Продовження з 24 до 36 місяців періоду, протягом якого учні з України можуть брати участь у додаткових безкоштовних заняттях з польської мови. Рішення стосуватиметься учнів, які розпочали заняття у 2022-2023 та 2023/2024 навчальних роках.
  • Громадянам України не потрібно документально підтверджувати знання польської мови у разі працевлаштування на посаду асистента вчителя.
  • Українці-психологи знову отримають можливість надавати психологічні послуги громадянам України, які перебувають у Польщі.
  • До 30 вересня 2025 року продовжено період дії польських віз та карток побуту, виданих громадянам України,
  • До 30 вересня 2025 року продовжено дозволи на працевлаштування у Польщі за спеціальністю зі спрощеної системи лікарям, стоматологам, медсестрам та акушерам з України.

Додамо, раніше в Польщі відповіли, чи біженці з України зможуть без закордонних паспортів отримати тимчасовий захист.