Сирський детально розповів про важку ситуацію на фронті: позиції переходять "з рук до рук"

Ситуація на фронті загострилася. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорвати лінію фронту, російські окупанти зосередили основні зусилля на кількох напрямках, створивши значну перевагу у силах та засобах.

Про це пише головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський у Телеграм-каналі, передає "Хвиля" .

Рашисти активно атакують по всій лінії фронту, на деяких напрямках мають тактичні успіхи. Відбувається динамічна зміна обстановки, окремі позиції переходять "з рук до рук" кілька разів протягом доби, що породжує неоднозначне розуміння ситуації.

Що ж відбувається на фронті?

Війна Росії проти України

Цього тижня тяжкі бої тривали по всій лінії фронту. Обстановка динамічно змінювалась – у деяких напрямах ворог мав тактичний успіх, а в деяких вдалося покращити тактичне становище наших військ.

У Луганській області противник намагається скористатися своєю перевагою у повітрі, ракетах та кількості артилерійських боєприпасів. Головним завданням для себе є вийти на адміністративний кордон Луганської області.

Основні напрямки зосередження зусиль ворога на Куп'янському напрямі – села Стельмахівка та Берестове. Там ворог мав частковий успіх, але діями наших підрозділів було зупинено. Також продовжує наступ на село Терни на Лиманському напрямку, намагається витіснити Сили оборони України за річку Чорний Жеребець, успіху не має.

На Сіверському напрямку противник настає в районі Білогорівки та Роздолівки, намагається прорватися та блокувати Сіверськ, щоб створити умови для продовження наступу на Слов'янськ. Успіхів немає, його просування у цьому напрямі зупинено.

На Краматорському напрямку найгарячішими точками залишаються Іванівське та Годинник Яр. Також противник намагається повернути під свій контроль Кліщіївку та вийти на кордон по каналу "Сіверський Донець-Донбас".

Найбільш складна ситуація на Покровському та Курахівському напрямах, де тривають запеклі бої. Противник на цих напрямках задіяв до чотирьох бригад, намагається розвинути наступ на захід від Авдіївки та Мар'їнки, пробиваючись у Покровськ та Курахове. Підрозділи Сил оборони України, зберігаючи життя та здоров'я наших захисників, перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичева, Семенівки та Новомихайлівки. В цілому, на цих напрямках противник досяг певних тактичних успіхів, але оперативної переваги отримати не зміг. Українські війська завдають ворогові максимальних втрат як в особовому складі, так і у військовій техніці. Для посилення оборони на цих напрямках, заміни підрозділів, що зазнали втрати, здійснюється переміщення бригад, що відновили боєздатність.

Все ще напружена ситуація на Півдні, в Запорізькій та Херсонській областях. На Новопавлівському напрямку противник намагається наступати в районі Старомайорського, на Оріхівському – у районах Роботи та Вербового, на Херсонському – все ще сподівається вибити наші війська з Кринок. Успіху немає в жодному з напрямів. Більше того, у Херсонському напрямку нашим підрозділам вдалося просунутися в районі Великого та встановити контроль над островом Нестрига.

Також Силам оборони України вдалося покращити своє тактичне становище у районі Сіньківки (Куп'янське спрямування) та Серебрянського лісництва (Лиманське спрямування).

На Півночі України противник продовжує обстріл прикордонних населених пунктів у Сумській та Чернігівській областях, веде диверсійно-розвідувальну діяльність. Ознак безпосередньої підготовки противника до наступальних дій на Півночі України немає. Водночас відслідковуємо нарощування чисельності та перегрупування військ противника на Харківському напрямку. На найбільш загрозливих напрямках наші війська посилені артилерійськими та танковими підрозділами.

Продовжуємо ротацію військових частин з метою організації відпочинку особового складу та відновлення боєздатності наших військових частин.

Продовжується підготовка особового складу у навчальних центрах, основний наголос робиться на якість та майстерність у володінні зброєю.

Продовжуються роботи з фортифікаційного обладнання оборонних рубежів та позицій.

Також ведеться робота з партнерами щодо якнайшвидшого отримання засобів поразки, озброєння та військової техніки.

Нагадуємо, що у звіті Інституту вивчення війни (ISW) аналітики зазначили, що російські окупанти можуть отримати значні тактичні переваги , поки Сили оборони очікують на прибуття військової допомоги від Штатів.