Справа Гринкевича: у розслідуванні фігурує художниця Морозюк

Агентство з розшуку та менеджменту активів виявило майно львівського підприємця Ігоря Гринкевича.

Отримані унаслідок корупційних схем кошти виводились на користь інших компаній. Найчастіше здійснювались операції щодо надання або повернення фінансової допомоги, про це йдеться на сайті АРМА.

"Підприємства проводили безтоварні фінансові операції. Решта 40% коштів - для забезпечення виконання державних контрактів - перераховували турецьким виробникам одягу", - йдеться у повідомленні.

Розшуки елітну нерухомість, автомобілі та зброю Гринкевича та його спільників. Усього під час пошуку активів виявили 17 житлових об'єктів, серед яких львівська квартира футболіста Мар'яна Шведа (колишнього чоловіка доньки Гринкевича) та дві квартири нареченої сина бізнесмена Роман Гринкевич художниці Соні Морозюк. Раніше вона стверджувала, що від Романа та його родини нічого не отримувала нічого, крім двох ювелірних виробів.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

В АРМА розшукали сім об'єктів нежитлової нерухомості. Один з них розташований на вул. Саксаганського у центрі Києва. У Гринкевича також було 18 земельних ділянок, дев'ять елітних автомобілів, корпоративні права у компаніях на суму 14,7 млн грн, 12 одиниць зброї, три об'єкти інтелектуальної власності.

Щодо приміщення на Саксаганського раніше була інформація, що Морозюк купила галерею-майстенрю за $250 тис. Невідомо, чи пов'язані між собою приміщення.

Заступник голови агентства Павло Великорічанін повідомив, у підозрюваних знайшли банківські рахунки щонайменше у восьми установах.

29 грудня Державне бюро розслідувань повідомило про затримання львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича.

За словами правоохоронців, той пропонував співробітнику бюро $500 тис. хабаря. Хабар нібито мав посприяти поверненню майна, вилученого у підконтрольних бізнесмену компаній в ході розслідування раніше відкритого провадження.

Кілька місяців тому правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом оборудок із закупівлями одягу та білизни для Збройних сил України. Компанії львівського бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міністерству оборони одягу на суму у понад 1,5 млрд грн.

Слідство встановило, що до виконання оборонних замовлень було залучено підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займались будівництвом та не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для виготовлення та зберігання речового майна для потреб Міноборони. Це призвело до збитків бюджету, за попередніми оцінками на 1,2 млрд грн і, відповідно, зриву постачання, сказали в ДБР.

30 грудня Печерський районний суд міста Києва обрав Гринкевичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю 429 млн 440 тис. грн застави.

Міністерство оборони розірвало всі договори з компаніями, які пов'язані з Гринкевичем, заявили у відомстві.

Цього тижня колишньому заступнику міністра оборони В'ячеславу Шаповалову повідомили про нову підозру щодо розтрати майже 950 млн грн державних коштів. Минулого року він разом зі спільниками закупив ще одну партію неякісних бронежилетів для українських військових, повідомила Служба безпеки України.