Time обрав 100 найкращих книг 2023 року: жодної української, проте одна про любов до Росії

Впливовий американський журнал Time відзначив 100 найкращих книг 2023 року. До списку, складеного виданням, не увійшла жодна українська книжка, але є твір про Росію. Список рекомендованих журналом книг розміщено на сайті Time. На думку видання, це саме ті 100 книг, які потрібно прочитати у 2023 році.

«Ось офіційний список 100 книг, які необхідно прочитати у 2023 році за версією Time, в яких знайдеться щось для кожного читача: від «Запасний» про принца Гаррі до «Продовольчого магазину Небес та Землі» Джеймса Макбрайда та «Спустімося» Джесмін Уорд», – йдеться в повідомленні журналу в Instagram.

Список поданий в алфавітному порядку, оскільки видання не визначало ніяких рейтингів рекомендованих книг. У переліку немає жодного українського твору, зате є книга про Росію. Упорядники списку зазначили, що до нього увійшли «художня, нон-фікшн та поетична література, яка розважала та просвітлювала нас».

Авторка книжки «Я люблю Росію» – журналістка Олена Костюченко, яка останні 15 років працювала кореспондентом «Нової газети», однієї з останніх незалежних російських газет. Зараз вона живе в еміграції. У своїй книжці авторка малює портрет країни-агресорки, яка все глибше занурюється у фашизм. Костюченко задокументувала Росію очима тих, кого вона систематично і жорстоко знищує: сільських дівчат, яких залучають до секс-роботи, квір-людей (представників ЛГБТК+) у глибинці, пацієнтів і лікарів українського пологового будинку, а також таких журналістів, як вона сама.

У 2022 році журналістка висвітлювала вторгнення Росії в Україну. 25 лютого в'їхала з Польщі до України: через Львів приїхала на південь, де зробила репортажі в Одесі, Миколаєві та зайнятому російськими військами Херсоні. Репортаж Костюченко з Миколаєва було опубліковано в зацензурованому варіанті через ухвалений у Росії «закон про фейки». Зараз усі репортажі Костюченко видалила з сайту «Нової газет» через вимогу російської генпрокуратури та «Роскомнадзору».

Олена Костюченко на початку повномасштабного вторгнення перебувала на території України й опублікувала матеріал, у якому вказала, що російські солдати викрадали та катували людей. Проте жінка не оминала й пропагандистських наративів. Далі кореспондентка збиралася до Маріуполя, однак через реальні загрози виїхала до Німеччини. У помсту російські спецслужби ледь не вбили Олену Костюченко. 

Серед рекомендованих Time видань є роман «Місто перемоги» британського письменника Салмана Рушді, написаний ним до нападу на нього у 2022 році, книга «Молодий чоловік» лауреатки Нобелівської премії з літератури 2022 року Анні Ерно, мемуари актора-трансгендера Еліота Пейджа «Пейджбой» про прийняття своєї ідентичності та контроль Голлівуду та книга Desertion лауреата Нобелівської премії з літератури 2021 року Абдулразака Ґурни.

Також у списку Time є трагікомедійний роман «Укус бджоли» ірландського письменника Пола Мюррея, в якому, як сказано в анонсі, «він створює портрет роздробленої сім’ї, яка намагається вижити в особистих труднощах серед того, що все більше схоже на кінець світу».

А у книзі «Запасний» про принца Гаррі письменник-привид Джей Р. Мерінгер описав сварки між Меган Маркл і Кейт Міддлтон, момент, коли принц Вільям фізично напав на Гаррі, та анекдот про обморожений пеніс Гаррі. «Ці захоплюючі подробиці загрожують затьмарити ліричну прозу гучних мемуарів принца Гаррі, які потрапили в незліченну кількість заголовків, коли були опубліковані в січні», – йдеться в анонсі до книжки.