У USDA прогнозують скорочення врожаю зернових в Україні

Міністерство сільського господарства США опублікувало прогноз на урожайність зернових культур в Україні, які є найвагомішим експортним потенціалом для аграрної галузі України.

На думку американських експертів, в цьому році збір зернових складе не більше 21 млн тонн пшениці та 27 млн тонн кукурудзи. Майже 33 мл тонн складуть серед зернових фуражні культури. Такий прогноз USDA вказує на скорочення врожаю, порівняно з минулорічними показниками.

В цілому експерти прогнозують щодо України скорочення кількості запасів кукурудзи, внаслідок зменшення площ під цю культуру та внаслідок меншої урожайності.

Нарощує експорт пшениці Австралія, Аргентина, США, Казахстан і Канада. Проте меншими прогнозуються показники продажу пшениці в Євросоюзі, Україні, Туреччині.

Урожай зернових в Україні в цілому, минулого року сягнув майже 59 млн тонн. Збирання зернових та зернобобових культур урожаю 2023 року в Україні станом на 15 лютого було виконано на площі 10,609 млн га. Це 97% від запланованого. Кукурудзу врожаю 2023 року в Україні обмолотили на 3,689 млн га. Це 91% від прогнозу. У звіті парламентського комітету вказано, що за даними Міністерства аграрної політики, за останній тиждень урожай кукурудзи збільшився ще приблизно на 44 тис. тонн.

Джерело: ZN.UA