Українцям у березні проіндексують пенсії: хто отримає більше

Індексацію пенсій в Україні планують провести у березні 2024 року. План провести перерахунок підтвердили в Міністерстві соціальної політики.

Прибавку в розмірі 1 тис. грн отримають ті українці, які зараз мають "чисту" пенсію 7 692 грн. Про це пише OBOZ.UA.

"Ми плануємо виконувати всі наші стандарти, що заплановані в межах цього року. Звісно, можуть бути надзвичайні обставини. Це війна. Але зараз в поточному варіанті ми плануємо робити цю індексацію", - сказала в інтерв'ю Укрінформу міністр соцполітики Оксана Жолнович.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

Раніше провести індексацію неможливо, бо дані статистики надходять не раніше лютого. А без них розрахувати точний розмір індексації не вийде. За формулою розмір індексації рахують таким чином: 50% інфляції за 2023-й + 50% середнього зростання зарплати (річного з урахуванням останніх 36 місяців).

І в Мінфіні, і в Мінсоцполітики очікують, що це буде близько 13%. Проте це не означає, що всі пенсії підвищать саме на 13%. Розмір надбавки залежить і від інших факторів.

Зокрема, підвищувати будуть "голу пенсію". Це той розмір виплати, який розрахували за формулою. І розмір пенсії за формулою може бути меншим, ніж фактичний. Так, в Україні пенсії збільшують і за віковими категоріями, і за розміром стажу Тому деякі українці замість прибавки в 13% можуть отримати підвищення всього, наприклад, на 7%.

При цьому не будуть підвищувати пенсії, які не встигли "застаріти". Індексація потрібна для того, щоб осучаснити пенсії, які були призначені багато років тому.

Тому українці, яким призначено пенсії в минулому і навіть позаминулому роках, скоріш за все, залишаться без березневої індексації.

Понад половина пенсіонерів в Україні торік мали пенсію менш як п'ять тисяч гривень. Середня пенсія станом на 1 січня 2024 року становила 5 385 грн.

Найменші виплати мали 0,6% пенсіонерів. Їм нараховували до двох тисяч гривень. Найбільші - понад 10 тис. грн виплатили 10,9% пенсіонерів.