Українці масово набувають громадянства однієї з країн ЄС

Щорічно близько 5000 іноземних громадян набувають громадянства Чехії. Більшість з них становлять вихідці з України (приблизно 50%) та Словаччини.

Таку інформацію надає видання mukachevo.net, пише "Хвиля".

Наголошується, що активно змінюють паспорти також громадяни Росії, інтерес яких до чеських документів подвоївся після початку повномасштабної війни проти України. Лише протягом 2023 року понад 1100 росіян отримали громадянство Чехії, що майже вдвічі більше ніж за рік до цього.

Як зазначили в чеській Асоціації з інтеграції та міграції, заяви на отримання паспорта громадянина Чехії від вихідців з недемократичних країн пов'язані найчастіше із "захистом від переслідувань" та "примусової мобілізації".

Чехія

Іноземні громадяни мають право отримати громадянство Чехії після 10 років проживання в країні, але важливою умовою є складання іспитів з чеської мови в усній та письмовій формі, а також з історії та культури Чехії.

Для отримання чеського громадянства, крім вільного володіння чеською мовою, також потрібна наявність постійного доходу та відсутність судимостей.

Процедура отримання чеського громадянства починається з подання:

  • Заповненої анкети,
  • Документів, що підтверджують особу,
  • Документів, що підтверджують факт перебування у країні,
  • Результати іспитів з чеської мови
  • Підтвердження успішної інтеграції у суспільство.

Документи зазвичай подаються до Міністерства внутрішніх справ Чехії або до місцевого органу влади, відповідального за питання громадянства.

Раніше у Чехії відповіли, що буде з біженцями з України після березня 2025 року, коли закінчиться термін дії тимчасового захисту.