«Український народ чекав цього благословенного дня цілих сім століть»

Рівно п’ять років тому Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій підписав Томос про Автокефалію Православної Церкви України.

«Побожний український народ чекав цього благословенного дня цілих сім століть», – заявив тоді Патріарх Варфоломій, підкреслюючи історичність і значимість цієї події. Адже наша церковна незалежність стала доведеним історичним фактом, який отримав всеправославне і світове визнання.

Наступного дня, 6 січня, тоді у Різдвяний святвечір, цей історичний документ був привезений до Києва, і я тоді казав, що він став ніби провідною зіркою, яка освітила шлях нашого духовного незалежного буття.

Тепер, по перших п՚яти роках нашого утвердження, ця дата – 6 січня – знов несе нам особливий символізм: відтепер, за новоюліанським календарем, наша річниця отримання Томосу знаменується днем святого Богоявлення – свята, яке ми вшановували того дня і в Царгороді. І в цьому бачимо символічність явлення нашої незалежної помісної Церкви – у всій її повноті й правдивості – українському народові та всій світовій спільноті.

Дякуємо Богові за всі благодіяння щодо нас, за те, що Він сподобив нас дару відновити справедливість, позбутися духовної окупації і мати власну помісну автокефальну Українську Православну Церкву. Яку ми, з Божою допомогою, розбудовуємо, утверджуємо, зміцнюємо – в єдності з родиною Вселенського Православ’я та рівноправ’ям з іншими Помісними Церквами-Сестрами. Слава Богу за все!

Читайте також:
  • День пам’яті Петра Могили. 10 фактів про реформатора Української церкви
  • Водохреще 2024: історія, правильна дата, традиції та заборони
  • Церковний календар на 2024 рік: нові дати православних свят
  • Ситуація на фронті може змінитися, але вже відомо, хто програв війну – Держдеп США
  • Втеча українських чоловіків до Польщі: оприлюднено нову статистику
  • Чому московська церква досі існує в Україні?
  • Забрати автокефалію в України? Вселенський патріарх відповів на підступи Москви