Скільки ув’язнених можуть мобілізувати до війська: Арахамія назвав кількість

Мобілізація ув'язнених до війська: розраховують на 15-20 тисяч осіб

Після прийняття закону про мобілізацію ув'язнених Верховною Радою до війська можуть набрати від 15 до 20 тисяч осіб. Про це заявив Давид Арахамія, голова фракції "Слуга народу", під час брифінгу в парламенті.

“Ресурс - десь 15-20 тисяч ув'язнених. Це загальний ресурс, який може підпадати під ці критерії. Скільки з них підпише безпосередньо контракт - ми не знаємо. Це ж за згодою обох сторін. Орієнтуємося, що це буде не менше, ніж декілька тисяч людей, скажімо так”, - заявив депутат.

Арахамія пояснив, що такі оцінки є умовними, оскільки раніше такого ще не відбувалося. Він також висловив надію, що закон найближчим часом надійде на підпис Президенту і буде опублікований.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроєкт про добровільну мобілізацію ув'язнених. Засуджені, які вчинили умисні вбивства та злочини проти національної безпеки України, ґвалтівники і педофіли, а також особи, які займали відповідальне становище, не зможуть вступити до Збройних Сил України.

Засуджені можуть приєднатися до ЗСУ лише за власним бажанням та за рішенням суду. Для потенційно мобілізованих ув'язнених встановлена умова - до закінчення строку їхнього покарання повинно лишитися не більше трьох років. Тим, хто має залишитися у в'язниці довше, відмовлять одразу без права на перегляд.