У Луганську окупанти демонтували пам'ятники жертвам репресій та Голодомору

Пам'ятники репресіям та Голодомору знесені
Пам'ятники репресіям та Голодомору знесені

У Луганську, який зараз тимчасово окупований, окупанти вирішили демонтувати пам'ятники жертвам сталінських репресій та Голодомору. Про це повідомив начальник Луганської ОВА Артем Лисогор.

Це рішення було ухвалено місцевими депутатами-колаборантами на сесії. Від «невдоволених луганчан» надійшло звернення, але текст звернення та автори його залишаються невідомими. Це був лише привід для депутатів зробити це саме сьогодні, в роковини знищення російського літака MH17", - написав Артем Лисогор.

За словами Лисогора, до початку російського вторгнення на Луганщині там жило близько 30 громадян, які стали жертвами сталінського режиму. Усього жертвами сталінських репресій стали десятки тисяч луганчан.

Представники окупаційної влади стверджували, що в нашому регіоні не було сталінського терору, але ці пам'ятники ображали патріотичні почуття луганчан. 17 липня 2024 року вони вдруге змінили історію Луганщини на свій лад", - підкреслив Лисогор.

Пам'ятник жертвам репресій був встановлений у вересні 1990 року за ініціативи громадськості міста та обласного "Меморіалу". Пам'ятник у вигляді стели з чорного граніту з вигравіруваним хрестом стояв на місці масових розстрілів - Гусинівському цвинтарі, де в 1977 році було виявлено поховання жертв репресій.

Пам'ятник жертвам Голодомору був встановлений у 2008 році. Після російської окупації міста до нього приносили квіти.

Нагадаємо, на тимчасово окупованій частині Луганщини місцева влада змінює законодавство, щоб передавати «безгосподарне» житло силовикам та мігрантам з Центральної Азії.

Читайте також