У ВРУ оцінили кількість знищеного та пошкодженого житла через війну

У ВРУ оцінили кількість знищеного та пошкодженого житла через війну

Голова комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк заявила, що внаслідок російської агресії в Україні пошкоджено житлового фонду на площу 50 мільйонів метрів квадратних.

Шуляк повідомила: "На сьогоднішній день в Україні внаслідок російської агресії налічується 50 мільйонів метрів квадратних пошкодженого чи зруйнованого житла".

Вона нагадала, що вже до повномасштабного вторгнення існували величезні черги на житло.

Депутатка зазначила: "600 000 людей стояли у чергах на житло, після повномасштабного вторгнення ця цифра збільшилася в рази".

Однак, Шуляк вказує на те, що програма "єОселя" є недоступною для внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Вона повідомила: "Наразі послугою "єОселя" скористалися лише 200 осіб, фактично вона є недоступною для внутрішньо переміщених осіб".

Шуляк пояснює причину такої недоступності.

Вона підкреслила: "Згідно з програмою, житло, яке придбається за кредитні кошти, має бути не старшим за три роки, ВПО розкидані по всіх регіонах нашої держави і не всі з них мають житло, яке відповідає даному критерію".

Політикиня звернула увагу на дискредитацію військовослужбовців та ветеранів війни стосовно надання іпотечної ставки кредиту.

Вона додала: "Військовослужбовці мають ставку 7%, тоді як для інших категорій вона становить 3%, це несправедливо, і ми працюємо над тим, щоб це виправити".

Джерело: Укрінформ

Читайте також: