Україна створила флот без моряків – The Economist

Україна створила флот без моряків – The Economist

Українські безпілотні морські апарати (Unmanned Surface Vessel - USV) допомагають Україні стримувати російський наступ на суші і вигравати війну в Чорному морі. Про це пише The Economist.

До розпалу війни в Україні, найбільш новаторським технологічним рішенням у сфері морського озброєння була американська розробка Sea Hunter - 40-метрового судна, над яким працювали військові США з 2016 року. Проте, Україна стала першою, хто створив невеликі, недорогі військово-морські безпілотники, які можна було швидко та легко виготовити.

Українські USV завдали ударів російським патрульним і транспортним суднам, військовим кораблям, а навіть пошкодили Керченський міст. Хоча окремий безпілотник завдає невеликої шкоди, кілька таких ударів може знищити корабель. За підрахунками The Economist, українські безпілотники вибили з ладу близько десяти російських кораблів, зокрема Цезар Куніков.

У росіян намагалися протистояти безпілотникам, використовуючи кулемети та гелікоптери. Проте, Україна адаптувала свої безпілотники для боротьби з цією загрозою. Між тим, українські USV були озброєні двома ракетами класу "повітря-повітря" Р-73, здатними атакувати вертольоти, модифікованими для запуску з поверхні.

Було повідомлено, що морські дрони Sea Baby, які фінансувалися через UNITED24, тепер оснащені тактичною ракетною системою "Град".

Зазначено, що українські безпілотники можуть працювати в шумовому діапазоні, що робить їх непомітними для ворожих систем виявлення. Крім того, вони мають зменшену розмітність та використовують радіопоглинаючий матеріал у корпусі, що унеможливлює їх виявлення гідроакустикою та радіолокаційними системами.

За словами речника СБУ Артема Дехтяренка, українські дрони без проблем завдали ударів 11 російським кораблям та Кримському мосту, який використовувався РФ для постачання озброєння. Вартість безпілотників СБУ оцінюється в 8,5 млн грн, тоді як російські кораблі, які вони знищують, коштують декілька десятків мільйонів доларів.

Читайте також: