Україна створює "рій" дронів, здатних атакувати з мінімальною участю людини, - The Times

Дрони атакують без участі людини
Дрони атакують без участі людини

Українські розробники створюють нове покоління безпілотників для воєнних дій

Українські розробники створюють нове покоління безпілотників, здатних діяти узгоджено у "роях" та вести бойові дії з мінімальною участю людини, повідомляє The Times.

"Це еквівалентно появі парового двигуна на заводі роки тому. Наше основне завдання - змусити роботів вести бойові дії, а не людей", - зазначив Сергій Крупієнко, київський розробник.

Крупієнко розповів, що ці роботи зможуть "спілкуватися один з одним, приймати рішення про те, хто з них атакує, хто збирає інформацію, - і вони робитимуть це швидше, ніж будь-яка людина".

Заступник міністра цифрової трансформації Олексій Борняков підтвердив, що Україна тестує технологію "рою" з кількома компаніями. Він наголосив, що "людина має підтвердити мету", хоча визнав, що "технічно вони (дрони, - ред.) можуть робити це самі".

Борняков розповів, що безпілотники будуть оснащені кулеметами, які можна запрограмувати на стрілянину лише за противником "на підставі форми, яку вони носять". Однак він підкреслив, що це не робиться "з етичних міркувань та з метою безпеки".

Розробники також обговорюють можливість створення "зони поразки", де дрони могли б діяти автономно.

"Ми ведемо війну, і ми хочемо перемогти", - додав Купрієнко.

The Times також згадує американського експерта Singer, який вважає, що Україна, можливо, вже дозволила ІІ знищувати цілі без втручання людини, посилаючись на використання новітньої американської системи безпілотників.

Зазначимо, що українські дрони продовжують активно атакувати цілі на території РФ. Деякі з них долають понад 1000 км.

Читайте також

На війні загинув український артист
сьогодні, 15:58 34 переглянули
Український артист загинув у війні