Україна уклала безпрецедентну безпекову угоду з Японією

Україна та Японія підписали договір
Україна та Японія підписали договір

Україна та Японія підписали Угоду про підтримку та співробітництво

13 червня 2024 року в Італії Президент України Володимир Зеленський і Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда підписали двосторонню Угоду про підтримку України та співробітництво між Україною та урядом Японії.

Це перша безпекова угода, укладена Україною на виконання Спільної декларації G7 не з країною – членом НАТО та з державою Тихоокеанського регіону.

Документ фіксує основні напрями довгострокової підтримки з боку Японії у сферах безпеки й оборони, гуманітарної допомоги, відновлення та відбудови.

Цього року Японія надасть Україні 4,5 млрд дол. США і продовжить допомагати протягом усього десятирічного терміну дії угоди. Загалом сума допомоги, яку надала Японія з березня 2022 року, становитиме понад 12 млрд дол.

Угода передбачає передачу Україні нелетального обладнання та закріплює подальший розвиток співпраці в межах коаліцій спроможностей, членом яких є Японія.

Японія забезпечуватиме лікування поранених українських воїнів, співпрацюватиме з Україною в галузях розвідки та захисту секретної інформації, посиленні захисту та відбудові критичної інфраструктури, зміцненні кібер- та інформаційної безпеки, забезпечення вільного судноплавства.

Японські партнери також допомагатимуть із відновленням та відбудовою України шляхом залучення приватного сектору та державних установ Японії.

Країни вивчатимуть можливості для розвитку промислової бази України, зокрема шляхом залучення приватного сектору, створення спільних підприємств та проведення досліджень.

Японія й надалі підтримуватиме Українську формулу миру, посилюватиме санкції проти Росії, співпрацюватиме в розробці механізму відшкодування збитків та у притягненні агресора до відповідальності.

Японія також допомагатиме Україні зміцнювати ядерну безпеку, зокрема в контексті захисту Запорізької АЕС.

Загалом Україна уклала вже 16 двосторонніх безпекових угод з різними країнами.

Читайте також