Українцям назвали варіанти узаконити перебування у Польщі без закордонного паспорту

Оформлення закордонних паспортів українцям в Польщі призупинено

З 23 квітня 2023 року українці в Польщі, які потерпіли від втрати або закінчення терміну дії закордонного паспорта, мають кілька варіантів дій. Про це повідомили в Юридичній фірмі Sheviakov Consult.

Один із варіантів - очікувати на розпорядження міністра внутрішніх справ Польщі щодо видачі проїзного документа для громадян України (dokument podróży). Таке рішення може бути прийняте на основі аналогічної ситуації, коли громадянам Білорусі були надані аналогічні документи після відмови консульств видавати та продовжувати паспорти.

Другий варіант - подати заяву про надання міжнародного захисту. В такому випадку заявник отримає право легального перебування в Польщі і документ, що підтверджує його особу. Рішення про надання захисту не обмежується терміном.

Таким чином, українці в Польщі із простроченими або втраченими закордонними паспортами можуть чекати на розпорядження польської влади або оформити статус особи, яка шукає притулку, щоб легалізувати своє перебування, поки вони не отримають новий паспорт в Україні.

Варто зазначити, що раніше МЗС України пояснило про нові обмеження у наданні консульських послуг через закон про мобілізацію.