Юрист нагадала про терміни оновлення даних військовозобов'язаних та покарання для ухилянтів

Юрист нагадала про терміни оновлення даних військовозобов'язаних та покарання для ухилянтів

Залишилося декілька днів, щоб оновити дані у Територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) для чоловіків, які перебувають на військовому обліку. Про це повідомила адвокат Марина Бекало.

Згідно з новим законом про мобілізацію, чоловіки призовного віку повинні оновити свої персональні дані до 16 липня 2024 року. Це стосується адреси проживання, номерів телефонів та адреси електронної пошти. Для тих, хто перебуває на території України, оновлення можна зробити у Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП), електронному кабінеті або особисто у ТЦК. Також є можливість уточнити дані через електронну адресу або номер телефону ТЦК для тих, хто перебуває за кордоном.

"При цьому слід зазначити, що відповідно до п. 69 Постанови Кабінету міністрів №560, у разі поновлення даних у ТЦК та СП, медичний огляд військово-лікарської комісії (ВЛК) не проводиться. На медичний огляд чоловіки, які уточнили свої дані, викликаються повісткою",
зазначила Бекало.

Ті, хто не оновить свої персональні дані, будуть викликані за місцем їхньої останньої реєстрації для проходження медичного огляду та потенційної військової служби. Такі чоловіки також будуть притягуватися до адміністративної відповідальності та заплатять штраф у розмірі 17 тисяч гривень.

Дані про тих, хто не оновив свої дані, також будуть передані до бази даних МВС та використовуватимуться поліцією для розшуку та затримання.

В Україні можуть забронювати від мобілізації ще одну категорію працівників.

Читайте також: