Які фрукти корисно їсти взимку

Фрукти є джерелом клітковини та інших корисних речовин. Вони мають у своєму составі багато вітамінів, мікроелементів, антиоксидантів.

Багато з плодів доступні і взимку в свіжому, сушеному або замороженому вигляді.

Дослідники Гарвардської медичної школи поділилися, які важливі речовини ми можемо отримати з різних фруктів і ягід в будь-який час року. Мається на увазі наступне:

  1. Калій. Несе відповідальність за водно-електролітний баланс, підтримання артеріального тиску. Він є в апельсинах, малині, бананах, вишні, гранатах, дині, авокадо.
  2. Залізо. Важливе для утворення еритроцитів – червоних кров’яних клітин, а також розвитку головного мозку у дітей. Доступним джерелом стає курага, родзинки, яблука, персики, чернослив.
  3. Вітамін С.  Необхідний для підтримки імунної системи, є антиоксидантом. Присутній в цитрусових, полуниці, ківі, болгарському перці, шипшині, чорній смородині.
  4. Фолієва кислота. Потрібна для синтезу ДНК, утворення еритроцитів, дуже важлива при вагітності для нормального розвитку нервової ембріону. Її джерелом можуть стати апельсини, манго, авокадо.

Також деякі фрукти багаті на флавоноїди. Це велика група сполук, частина з яких є потужними антиоксидантами, що захищають клітини від окисного пошкодження.

Антиоксиданти мають високу здатність знижати ризики деяких захворювань, серед яких серцево-судинні і діабет.

Усі цитрусові багаті на флавоноїди. Також вчені стверджують, що поповняти запаси флаваноїдів можна ожиною, чорницею, журавлиною і вишнею.

На жаль в природі немає жодного фрукта, в якому є всі необхідні поживні речовини для нашого організму. Тому раціон повинен бути різноманітним.

Фахівці радять взимку проявляти помірність із сухофруктами. Навіть якщо в них не доданий цукор, вони мають в собі багато вуглеводів, що може значно перевищивши калорійність добового раціону.