З тимчасово окупованих територій Україна повернула десятьох дітей

Фото десяти дітей — свідків окупації
Фото десяти дітей — свідків окупації

Україна змогла повернути десять українських дітей, які жили разом зі своїми родичами на тимчасово окупованих територіях, зокрема, у Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях. Про це повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець.

Омбудсмен розповів, що діти пережили жахіття від окупаційної "влади". Росіяни здійснювали безпідставні обшуки в їхніх домах, а одна з сімей проживала у пошкодженому будинку, зруйнованому російським снарядом.

«Нова влада» змушувала дітей ходити до російської школи та кожного понеділка співати гімн російської країни, яка принесла знищення, страх та безлад. Батьків залякували, що їх дітей відберуть, якщо вони будуть вчитися онлайн українською. Заради безпеки своїх дітей, українські родини почали залишати всі свої речі», - сказав Лубінець.

Згідно з повідомленням, повернуті діти вже отримали допомогу та підтримку в Центрі захисту прав дитини, де їм надало допоможе кваліфіковане психологічне забезпечення.

Нагадаємо, що Головне управління розвідки запустило портал, на якому відображена інформація про причетних посадовців з РФ та Білорусі до депортації дітей з України.

Також було виявлено, що представники російської православної церкви спробували винищити ідентичність українських дітей, які були незаконно вивезені з дитячих будинків та інтернатів Донецької області.

На російських сайтах з'явилася інформація про принаймні чотирих українських дітей, які були викрадені окупантами за перші місяці вторгнення.

Читайте також