Зеленський оцінив ситуацію на Харківщині та сказав, чи піде РФ на захоплення Харкова

Зеленський оцінив ситуацію на Харківщині та сказав, чи піде РФ на захоплення Харкова

Президент Володимир Зеленський прокоментував наступ російської армії у Харківській області.

Він заявив, що ситуація "контрольована", але не "стабілізована".

За словами глави держави, окупанти просунулися на 5-10 км уздовж кордону з РФ на північному сході та були зупинені Силами оборони. Він додав, що наступ росіян міг складатися з кількох хвиль, перша з яких була на Харківщині.

Зеленський зазначив, що РФ не має значних успіхів у Харківській області, але, наголосив він, в Україні та у світі мають тверезо оцінювати та розуміти, що окупанти йдуть углиб української території.

"Не навпаки. І це все ще їхня перевага", - сказав він.

На його думку, сили РФ мають намір атакувати Харків, навіть розуміючи, що це буде "дуже важко", адже в росіяни розуміють, що Україна має сили, які довго боротимуться.

А ось російський диктатор Володимир Путін заявив, що РФ не "на сьогоднішній день" не планує захоплення Харкова, а створює "санітарну зону" на прикордонній території.

Зеленський також зазначив, що Росія не має сил для "повномасштабного наступу на столицю, такого, як було на початку" вторгнення в лютому 2022 року. Але, наголосив він, ні Україна, ні західні союзники не повинні виявляти слабкості.

Він також закликав розгорнути дві батареї ППО Patriot, щоб захистити небо над Харківською областю та показати стійкість України.

"Вони (росіяни – ред.) – як звір… Якщо вони відчувають слабкість десь у цьому напрямку, вони давитимуть", – сказав Зеленський.

Раніше в ISW проаналізували заяви РФ щодо захоплення північної частини Вовчанська на Харківщині.

Читайте також: