"Ядерне сховище у Білорусі стане мішенню" – Володимир Горбач

В Росії заявили, що сховище для тактичної ядерної зброї планують зробити на території Білорусі. Це зможе створити пряму загрозу її сусідам насамперед Польщі, Литві. Це такий спосіб тиску на ці країни з метою зменшення їх підтримки України. А також для демобілізації зусиль усього Європейського союзу. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів політичний аналітик Інституту Євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін прибув з візитом до Володимира Путіна, мали особисту зустріч. Візит до Росії мав формальну частину, а мав і неформальну. Після того, як китайська делегація поїхала, з'явилася заява, що РФ розмістить тактичну зброю на території Білорусі. Є думка, що "китайські зустрічі" не дали Путіну того, що він очікував, тому знову довелося повернутися до шантажу. Чому взагалі в Москві вирішили знову підняти це питання?

Це одне з можливих пояснень. Китай у свою заслугу ставить те, що Росія на якийсь час припинила ядерну риторику. І світ начебто має бути вдячним Китаю за це. А потім такий поворот Путін відверто говорить про свої наміри і плани. Але за цією риторикою ж є реальні дії. Підготовка до розміщення ядерної зброї на території Білорусі велася вже давно. Минулого року у лютому провели референдум на тему скасування нейтрального статус Білорусі. Це можна вважати як підготовку до розміщення ядерної зброї. Це також було ідеєю Лукашенка підвищити свій статус у світі.

Це зможе створити пряму загрозу сусідам Білорусі Польщі, Литві

Йдеться про тактичну ядерну зброю. Це можуть бути артилеристські снаряди з ядерним наконечником. Вони не так далеко літають і не несуть глобальної небезпеки. Але найімовірніше йдеться про розміщення ракет з ядерними боєголовками, які може нести авіація. Це зможе створити пряму загрозу сусідам Білорусі Польщі, Литві. Це такий спосіб тиску на ці країни з метою зменшити підтримку України. А також для демобілізації зусиль усього Європейського союзу.

Якщо Путін говорить, що будівництво закінчать у червні це значить, що воно ведеться або вже завершилося

Це лише балачки чи Росія дійсно може піти на такий крок?

Росія справді може зробити це фізично. Це не важко. Якщо Путін говорить, що будівництво закінчать у червні це значить, що воно ведеться або вже завершилося чи на заключних стадіях. Там буде зберігатися ця зброя. Але від цього світові нічого не буде. І питання ,чи ракети запускатимуть з російських чи білоруських винищувачів теж різниці не має у наслідках.

Росія продовжує руйнувати світовий порядок. І правила, і договори, які заключали дотепер. Одним з наслідків Будапештського меморандуму було приєднання Білорусі і Казахстану до нього із зобов'язаннями, що вони не повинні зберігати ядерну зброю. Це ще один цвях у домовину режиму нерозповсюдження ядерної зброї.

Це додатковий ризик для Білорусі і її громадян від самого факту розміщення зброї

Такими діями Росія та Білорусь порушуючи Договір про нерозповсюдження ядерної зброї. Як їх можна за це покарати? Існує якийсь механізм?

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Ми вже перебуваємо у війні високої інтенсивності. Росія під жорсткими санкціями. Тому покарання може бути лише силовим способом. Тобто якщо дійде до широкої війни, то буде один удар по цьому сховищу. Воно буде мішенню для опонентів. Це додатковий ризик для Білорусі і її громадян від самого факту розміщення зброї.

Лукашенко захоче зберегти себе при владі і не бути засудженим за злочини

Яке тут зацікавлення для Лукашенка? Це виключно примус Росії чи у нього є свої мотиви?

Лукашенка дуже цікавить такий перебіг подій. Сам факт наявності ядерної зброї на території Білорусі під час якогось колапсу Росії поразки у війні, зміні режиму, розпаду Лукашенко захоче зберегти себе при владі і не бути засудженим за злочини. І наявність ядерної зброї, яку він може успадкувати, може стати ресурсом для обміну. Принаймні на безпеку своєї родини.

Лукашенко більше зацікавлений, ніж Путін. Тому що російський диктатор використовує це як демонстрацію сили та безкарності. Погроза в бік європейських держав, насамперед

Реакція настороженості це правильно. Але демонструвати перелік від одного наміру не варто

Ядерна зброя в Білорусі це новий рівень загроз і для наших європейських сусідів. Чи буде якась відповідь ЄС та НАТО?

Ми вже чули заяви і речника НАТО, і керівника зовнішньої служби безпеки ЄС. Всі це засуджують і закликають одуматися. Але це риторична реакція. У США прокоментували більш стримано і адекватно. Вони говорять, що кардинальним чином нічого не змінюється. І переміщувати озброєння Штатів чи НАТО немає необхідності. Бо це виклик з боку Росії. Реакція настороженості це правильно. Але демонструвати перелік від одного наміру не варто.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Ядерне питання важливе для США. Міністерство оборони Сполучених штатів Америки не бачить жодних ознак, які б вказували на те, що Росія готується застосувати ядерну зброю. Так у Пентагоні оцінили заяви президента РФ Володимира Путіна. Якою буде їх реакція, якщо це дійсно станеться? Які реальні кроки можуть зробити?

Вони не робитимуть жодних кроків не землі. Не будуть передислокувати свої склади хоча така можливість є з Німеччини в Польщу. Це гра на підвищення ставок, а Захід не хоче ескалації. Цього саме домагається Путін. На Заході не відповідають достатнім чином, щоб він переходів.