Як готувалася операція ЗСУ на Курщині: деталі від The Economist

Операція ЗСУ на Курщині: планування і підготовка
Операція ЗСУ на Курщині: планування і підготовка

Операція ЗСУ у Курській області РФ продовжується майже два тижні. Але Україна розглядала кілька варіантів операції. Про це повідомляє The Economist.

Згідно зі статтею, у розгляді були декілька сценаріїв наступу на найслабкіші пункти російської лінії оборони, а саме: удар у Брянській області, удар у Курській області, комбінований удар у двох регіонах одночасно або ще більший масштаб.

Зазначається, що головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський тримав свої плани в таємниці і ділився ними лише зі своїми генералами та співробітниками служб безпеки. Він говорив з президентом України Володимиром Зеленським особисто, без свого штабу.

Більшість інформації розвідка дізнавалась самостійно. Центральне розвідувальне управління було залучено лише на пізній стадії підготовки операції.

Одне з джерел стверджує, що союзники на Заході також не знали про плани України. Це дозволило ЗСУ розпочати атаку до того, як росіяни зрозуміли, що відбувається. Захід не заперечив, хоча розумів, що дозвіл може знадобитися для такої сміливої операції.

«Вони зрозуміли, що щось відбувається, але, ймовірно, припустили, що нам знадобиться американський дозвіл на таку сміливу операцію», - зазначає джерело The Economist.

За словами видання, Сирський наніс удар з несподіванки, приховавши прибуття найкращих дивізій, які брали участь у боях. Підкріплення було переведено до лісів біля кордону Курської області з приводу захисту від можливого російського нападу на Суми.

Раніше журнал NBC News повідомляв, що операція в Курській області обговорювалася в Києві протягом року. Однією з головних цілей було відволікти увагу та зусилля Росії від інших ділянок фронту, зокрема сходу, де російські війська повільно руйнують оборону України.

Читайте також